Royal Canin

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Hikari

15 sierpnia 2008, 11:14

Przeglądnęłam już caałe forum, ale nigdzie nie znalazłam konkretnych informacji. A mianowicie, obiło mi się o uszy, że ta firma się 'popsuła' i coraz więcej osób ją odradza. Sama karmię nią psa i Delilah jest w znakomitej formie... ale boję się, że może to być 'reakcja whiskasowa' :P Wolę się upewnić, bo kota też chcę tym żywić :)
Więc... co się zmieniło na niekorzyść?
ATA

15 sierpnia 2008, 12:59

To prawda, jakość nie jest już taka świetna jak dawniej i często karmy z różnych partii trochę się różnią, ale nadal jest to bardzo dobra karma. Jeśli zwierzakom służy można ją kupować, choć cena nie jest już w pełni adekwatna do jakości. Na pewno świetne są karmy z linii RC pure Feline, ale na nie Twój kotek musi jeszcze trochę poczekać (nie ma wersji Kitten). Świetnej jakości są na pewno karmy Biomill, Hill's, Nutro Choice, Iams, wiele osób chwali Orijena, Chicken Soup i Nutrę Gold Holistic, ale wiele też zależy od samych zwierząt. Ja bym jeszcze dała Royalowi szansę :wink: .
PS. Cudny avatarek :D !
Hikari

15 sierpnia 2008, 13:23

Czyli nie muszę się martwić, że kociaka otruje? :D
Atuś, co rozumiesz przez 'jakość'? Jakość składników czy sam skład czy coś jeszcze innego...
ATA

15 sierpnia 2008, 15:25

Jakość - czyli skład, np. jakie są źródła białka,czy roślinne, czy zwierzęce, a jeśli zwierzęce to ile jest mięsa - czy jest dobrej jakości suszone, czy są to mączki mięsne, hydrolizaty białkowe itp. Patrzę czy jest dużo zbóż i jakich, czy antyutleniacze są naturalne czy syntetyczne, czy są jakieś pre- i probiotyki, ile jest włókna. Jakość to też strawność, przyswajalność składników pokarmowych i zbilansowanie pod kątem zawartości witamin, minerałów, aminokwasów egzogennych, białka i energii. Tak, że dość sporo rzeczy składa się na tzw. jakość karmy, a pewnie połowy jeszcze nie wymieniłam :wink:
Hikari

15 sierpnia 2008, 23:19

Wow :D Muszę sobie to spisać :D Dziękuję :)
Hmm, może więc jak kociak podrośnie przejdę na Hill's... tylko ta karma dla MCO mnie kusi :>
ATA

16 sierpnia 2008, 11:37

Hikari pisze:Wow :D Muszę sobie to spisać :D Dziękuję :)
Hmm, może więc jak kociak podrośnie przejdę na Hill's... tylko ta karma dla MCO mnie kusi :>
Jest rzeczywiście niezła - duże krokiety, więcej odkłaczaczy, więcej składników zapewniających dobry stan sierści. Też bym się nad nią zastanawiała :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje