Karmy dla psa produkowane są rozmaitymi metodami i występują pod wieloma postaciami. Oprócz najbardziej popularnych mokrych i suchych karm dla psa dostępne są również karmy półwilgotne, suszone i pieczone. W poniższym artykule przybliżymy Wam rozmaite warianty suchych karm, a także smakowitą i zdrową opcję, jaką jest produkowana tradycyjnymi metodami karma pieczona dla psa.
Spis treści
Rodzaje suchej karmy dla psa
Sucha karma dla psa to bez wątpienia najpopularniejsza opcja, na jaką decydują się właściciele psów karmiący pupila pokarmami komercyjnymi. Może ona występować pod wieloma postaciami, które różnią się od siebie postacią, metodą podania lub też metodami użytymi do produkcji karmy.
Na rynku zoologicznym dostępne są następujące rodzaje suchej karmy:
- standardowa sucha karma – zawiera ona 5-8,5% wody. Produkowana jest najczęściej poprzez proces ekstruzji, w którym granulki są wytłaczane po zmieleniu surowców, gotowaniu, suszeniu i powlekaniu.
- karma półwilgotna – jest to karma, która może być podawana jako suchy posiłek lub po zwilżeniu wodą; przyjmuje ona wówczas miękką postać. Zawiera około 20% wilgoci i jest produkowana podobnie do suchej karmy, jednak w procesie ekstruzji skrócony jest etap suszenia.
- karma suszona – produkowana poprzez proces długotrwałego suszenia w niskiej temperaturze.
- pieczona karma – wytwarzana poprzez tradycyjny proces pieczenia składników w piecu, co pozwala na doskonałe zachowanie smaku mięsa.
Jaka sucha karma jest najlepsza dla psa?
Należy pamiętać, że procesy stosowane do produkcji karmy powodują częściową utratę pewnych wartości odżywczych, które posiadają używane do produkcji surowce. Jest to nieuniknione i nie inaczej dzieje się w przypadku produkcji pożywienia dla ludzi. Warto jednak zapoznać się z dostępnymi metodami produkcji karmy i rozważyć, która z nich dostarczy naszemu pupilowi maksymalną dawkę wartości odżywczych, a także której zalety najbardziej odpowiadają naszym oczekiwaniom.
Każdy z prezentowanych powyżej rodzajów suchych karm ma swoje niezaprzeczalne zalety. Standardowe suche karmy można przechowywać przez długi czas, ponadto są ekonomiczne. Karmy półwilgotne są miękkie i apetyczne, lecz czas ich przechowywania jest dużo krótszy. Suszone karmy można przechowywać długo, ponadto tracą one bardzo mało wartości odżywczych w procesie suszenia, jednak z długotrwałym procesem produkcji wiąże się wyższa cena. Podobnie jest w przypadku karm pieczonych – zachowują one doskonale wartości odżywcze i walory smakowe, jednak czas produkcji zawyża cenę, do tego zwiększa konieczność użycia glutenu.
Karma pieczona dla psa – opinie
Karmy pieczone dla psa cieszą się doskonałymi opiniami z uwagi na wysoką wartość odżywczą oraz smakowitość. Proces pieczenia karmy pozwala na użycie niższych temperatur niż proces ekstruzji i tym samym jest delikatniejszy dla struktury składników odżywczych, dzięki czemu karma zachowuje maksymalną dawkę wartości. Dzięki pieczeniu mięso i warzywa zachowują głębię naturalnego smaku i aromatu, a granulki karmy mają lekko słony lub chlebowy posmak. Przygotowanie pieczonej karmy wymaga szczególnej precyzji, jednak efektem końcowym jest karma nie tylko niezwykle zdrowa, ale również kusząca i smakowita. To idealna propozycja dla właścicieli, którzy w diecie pupila stawiają na wysoką jakość i naturalność przygotowania.
Karma pieczona dla psa O’Canis – recenzja karmy
W sklepie KrakVet zaprezentowaliśmy niedawno wyjątkowo pyszną nowość od sprawdzonej marki O’Canis – pieczone karmy dla psa. Marka O’Canis stawia na unikalne połączenia smaków mięs, warzyw i ziół. Wybór receptur obejmuje karmy przygotowane z mięs rzadko używanych do produkcji komercyjnych karm. Pieczone karmy O’Canis są bezglutenowe i monoproteinowe – każda z nich zawiera jedno źródło białka zwierzęcego. Są idealnym rozwiązaniem dla alergików i psów wrażliwych.
Poznaj dostępne smaki i przeczytaj ich recenzję.
Skład karm pieczonych O’Canis
Skład karmy Pieczona karma O’CANIS Jeleń, seler, burak czerwony:
Świeże mięso z jelenia 40%, suszone mięso z jelenia 25%, suszony seler 16%, czerwony burak 8%, błonnik grochowy 3%, pietruszka 2%, marchew 2%, dynia 2%, jabłko 1%, juka Schidigera 1%. Może zawierać śladowe ilości obcego DNA z powodu kolejności produkcji.
Skład karmy O’CANIS Dzik, słodki ziemniak, burak:
Świeże mięso z dzika 40%, suszone mięso z dzika 25%, słodkie ziemniaki 12%, burak czerwony 6%, olej rzepakowy 3%, błonnik grochowy 2%, pietruszka 2%, jabłko 2%, dynia 2%, rozmaryn 2%, koper włoski 2%, nasiona ostropestu 1%, Juka Schidigera 1%. Może zawierać śladowe ilości obcego DNA z powodu kolejności produkcji.
Skład karmy O’CANIS Wołowina, słodkie ziemniaki, dynia: Świeże mięso wołowe 40%, suszone mięso wołowe 24%, słodkie ziemniaki 12%, suszona dynia 6%, olej rzepakowy 2%, błonnik grochowy 2%, pietruszka 2%, czerwony burak 2%, marchew 2%, rozmaryn 2%, koper włoski 2%, Juka Schidigera 1%, jabłko 1%, gruszka 1%, nasiona ostropestu 1%. Może zawierać śladowe ilości obcego DNA z powodu kolejności produkcji.
Analiza składu
Na pierwszy rzut oka można zauważyć, że skład karm jest prosty i naturalny, a do produkcji używane są mięsa znane z bogactwa składników odżywczych. Mięso z jelenia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko przy niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Jest bogate w witaminy z grupy B i witaminę C, a także pierwiastki takie, jak wapń i fosfor oraz niezbędne w psiej diecie żelazo, którego niedobory mogą prowadzić do anemii. Mięso z dzika jest hipoalergiczne oraz lekkostrawne, a także bogate w wapń i fosfor. Wołowina stanowi doskonałe źródło wysoko przyswajalnego białka i żelaza.
W karmie nie brakuje również zdrowych warzyw, owoców i ziół. Seler ma korzystny wpływ na pracę nerek, a burak czerwony wspomaga krążenie oraz jest korzystny dla układu pokarmowego. Składniki takie, jak bataty, marchewka, dynia i jabłko są bogate nie tylko we wspierający jelita błonnik, ale także szeroką gamę witamin i minerałów – to istne bomby odżywcze. Jukka Schidigera natomiast wpływa korzystnie na zapach odchodów. Zioła takie, jak rozmaryn wpływają korzystnie nie tylko na smakowitość karmy – rozmaryn stanowi również naturalny środek konserwujący.
Marka stawia na hipoalergiczne mięsa wysokiej jakości, które wyróżnia wysoka smakowitość oraz bogactwo składników odżywczych. Użyte do produkcji mięsa są lekkostrawne, bogate w białko oraz żelazo. Zawarte w składzie warzywa, owoce i zioła nie tylko wzbogacają smak karmy, ale też zapewniają bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Wspierają procesy trawienne, a także dbają o odporność i pracę nerek. Karmy wspierają również krążenie oraz kości i stawy. Z uwagi na monobiałkowe, bezglutenowe i lekkostrawne receptury to idealny wybór dla alergików i psów wrażliwych.
Sprawdź pieczone karmy dla psa O’Canis dostępne w KrakVet:
Sklep Zoologiczny KrakVet.pl
Szeroki wybór wysokiej jakości karm pieczonych dla psa