Alergia pokarmowa to dość często występująca dolegliwość u naszych czworonożnych przyjaciół. Choroba zazwyczaj objawia się uporczywym świądem, co może świadczyć o nietolerancji któregoś ze składników pokarmowych. Jak zatem rozpoznać alergię tego typu i jakie są jej konsekwencje?
Alergię pokarmową wywołuje nadmierna reakcja układu odpornościowego, a jej najbardziej charakterystyczne objawy stanowią świąd oraz pojawiające się w jego następstwie zmiany skórne. Mogą one przybrać zarówno łagodną jak i ostrą postać, która jest najbardziej uciążliwa dla zwierzaka i drastycznie wpływa na pogorszenie jakości jego życia. Wówczas pies obsesyjnie się drapie, wydrapując duże powierzchnie sierści i skóry, co prowadzi do powstawania ran. Zwierzę może również lizać miejsca dotknięte chorobą (pachwiny, brzuch, boki ciała) i ocierać się o meble.
Jak zaznacza Monika Myziak, lekarz weterynarii w Fundacji Towarzystwo Weterynaryjne – Do charakterystycznych objawów alergii pokarmowej można również zaliczyć problemy z uszami takie jak: zaczerwienienie, brzydki zapach czy zwiększona ilość wydzielanej woskowiny. Uporczywe drapanie może też doprowadzić do pojawienia się wyłysień w okolicach oczu czy łap. Sierść zwierzęcia staje się wówczas matowa, a w niektórych przypadkach pojawia się na niej łupież. Monika Myziak wskazuje również, że – Alergia pokarmowa to także kłopoty żołądkowo jelitowe zwierzęcia, objawiające się wymiotami czy biegunką.
Mimo, że alergia może się rozwinąć w każdym wieku, jej pierwsze objawy przeważnie są już widoczne w początkowych latach życia zwierzęcia. Choroba nie ma podłoża sezonowego, zatem nie występuje w określonych porach roku. Wywołuje ją niejednokrotnie stałe spożywanie nieodpowiedniego pokarmu, który uczula zwierzę. Należy jednak pamiętać, że niektóre czworonogi – podobnie jak ludzie, są bardziej podatne na alergię tego typu.
Jakie pokarmy uczulają zatem naszych pupili? Przede wszystkim te, które zawierają białka: mleko, ryby, soja, ryż, ziemniaki, podroby wieprzowe i wołowe czy różnego rodzaju gotowe przysmaki, w składzie których można znaleźć jajka lub składniki mocno przetworzone. Do grupy wskazanych powyżej produktów zalicza się także mięso wieprzowe, wołowe bądź drobiowe.
Reakcję alergiczną może również wywołać gluten, czyli białko występujące w ziarnach zbóż, takich jak: pszenica, owies, jęczmień czy żyto. Najczęstsze objawy nietolerancji glutenu to zaparcia, utrata wagi, a czasem nawet apatia i osowienie psa. Zdaniem Moniki Myziak – Właściciele powinni i w tym wypadku zwrócić uwagę na wygląd psiej sierści, jednak należy pamiętać, że uczulenie na ten składnik pokarmowy daje wiele nieswoistych objawów, często mylonych z innymi schorzeniami podkreśla przedstawicielka Fundacji.
Ważne zatem, żeby czujnie obserwować swojego psa i w razie pojawienia się podejrzanych dla nas objawów, udać się do lekarza weterynarii. W momencie, gdy ten potwierdzi schorzenie, należy pomyśleć o specjalnej diecie eliminacyjnej, wykluczającej z jadłospisu czworonoga, uczulające go składniki. żywienie możemy prowadzić na dwa sposoby, przygotowując posiłki samodzielnie lub stosując karmy zawierające tzw. hydrolizowane białka, które nie wywołują reakcji alergicznej u psa.
Czasem jednak ciężko jest wyeliminować wszystkie alergeny, co dodatkowo utrudnia częste współistnienie alergii pokarmowych z atopowym zapaleniem skóry. Warto zatem podkreślić, że na rynku dostępne są również nowoczesne i bezpieczne metody farmakologicznego leczenia alergii u zwierząt, które znaczenie podnoszą komfort życia czworonoga – eliminując uczucie świądu.
Trwa II edycja kampanii społecznej STOP DRAPANIU, realizowanej przez Fundację Towarzystwo Weterynaryjne. Na stronie www.stopdrapaniu.pl, właściciele czworonogów mogą znaleźć przydatne informacje dotyczące m.in. rozpoznania pierwszych objawów alergii, czy uzyskania pomocy dla swoich pupili. Ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna STOP DRAPANIU potrwa do końca grudnia 2017 r.