VERSELE-LAGA Nature Cavia - karma dla świnki morskiej - 9kg

Versele-Laga Nature Cavia to zróżnicowana, wysokobłonnikowa mieszanka traw i ziół, stworzona z myślą o zdrowiu i witalności świnek morskich. Zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu zwierzęcia. Versele-Laga Nature Cavia, stanowi źródło niezbędnej w diecie świnek morskich witaminy C, która odpowiada za wiele czynności życiowych organizmu - m.in. wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, wzmacnia kości i zęby oraz korzystnie wpływa na kondycję błon śluzowych. Brak ziaren sprawia, że pokarm jest lekkostrawny i wysokoprzyswajalny. Dzięki wysokiej zawartości warzyw stanowi bogate źródło witamin i minerałów Versele-Laga Nature Cavia to niezwykle zdrowy i pożywny pokarm, który zadba o zdrowie i witalność Twojego pupila.

Cechy produktu:

  • karma dedykowana świnkom morskim
  • mieszanka traw, ziół i warzyw
  • źródło witamin i składników mineralnych
  • zdrowa, zróżnicowana receptura
  • z witaminą C
  • brak ziaren

    Żywienie świnek morskich

    Świnki morskie są zwierzętami roślinożernymi, dlatego z ich diety należy wykluczyć produkty pochodzenia zwierzęcego. Zdrowe żywienie powinno opierać się przede wszystkim o dobrej jakości siano, ponieważ jest ono niezbędne do prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz ścierania zębów policzkowych. W diecie zwierzęcia nie może zabraknąć warzyw i zieleniny, warto jednak pamiętać, że nie mogą one stanowić podstawy całej diety. Owoce powinny być traktowane jedynie jako smaczna przekąska (poza cytrusami, bananami i winogronami, których powinniśmy unikać).

    Codzienną dietę świnek morskich warto urozmaicać mieszankami, które łączą w sobie różnorodne wartości odżywcze i są wygodną formą karmienia. Wybierając pokarm dla pupila warto zwrócić uwagę na jego skład – dobrej jakości karma powinna składać się z dużej ilość włókna. Unikać należy pokarmów z wysoką zawartością cukru, tłuszczu i sztucznych dodatków.

    Skład: produkty pochodzenia roślinnego (tymotka, trawy i zioła 21%), warzywa (burak ćwikłowy 5,5%, groch żółty 4%, groch zielony 12%), owoce (dzika róża 1%), nasiona, minerały, roślinne ekstrakty białkowe, FOS, nagietek, MOS, algi, jukka

    Składniki analityczne: białko 15,0%, zawartość tłuszczu 3,0%, włókno surowe 16,0%, popiół surowy 8,0%, wapń 0,75%, fosfor 0,6%

    Dodatki dietetyczne: witamina A 10850 JM, witamina D3 1300 JM, witamina E 85 mg, witamina C 240 mg, 3b103 (żelazo) 108 mg, 3b202 (jod) 2 mg, E4 (miedź) 10 mg, 3b502 (mangan) 81 mg, 3b603 (cynk) 76 mg, E8 (selen) 0,21 mg