Mój namłodszy kociak Ptyś dostał w nocy z niedzieli na poniedziałek biegunki. Byłam z nim u weta i mały dostał zastrzyk, a dzisiaj idę znowu, ponieważ nie bardzo mu to przeszło. Mam w związku z tym pytanie: czy w nagłych wypadkach (np. w środku nocy) można podać kotkowi jakąś tabletkę na biegunkę?
Bardzo dziękuję za pomoc.
Biegunka u kociaka
można np. lakcid
Dziękuję bardzo Panie Jarku. Pan, jak zawsze niezawodny
A mogę jeszcze spytać w jakiej dawce? Kociak ma 10 tygodni.
A mogę jeszcze spytać w jakiej dawce? Kociak ma 10 tygodni.
jest to biopreparat więc ciężko go przedawkować 0,5-1 amp. 2 x dzień
Dziekuję bardzo za pomoc. A czy Laremid np. w dawce 1/4 tabletki też może być w nagłym wypadku? Wczoraj Ptyś dostał Biseptol w zawiesinie, ale zaczął po nim wymiotować.
tym już bym tak nie szastał.
Dobrze, w takim razie pozostaje Lakcid. A to jest lek tylko dla zwierząt czy dla ludzi też?
Lakcid jest właściwie ludzkim preparatem, ale można go z powodzeniem stosować u zwierząt. Odkąd pamiętam zawsze dostawałam Lakcid od lekarza przy kuracjach antybiotykami. Jest już sporo innych preparatów np. Trilac (w kapsułkach), ale w nim stosowane już są konserwanty i inne substancje pomocnicze, mające zwiększyć trwałość. Lakcid nie wymaga nic takiego, ponieważ szklana ampułka skutecznie chroni zawartość.
Dziękuję ATO. A czy możesz mi jeszcze powiedzieć w jaki sposób podać to kotu?
Trzeba odłamać górna część fiolki (w aptece dodają pilniczek, którym pocierasz szyjkę, wtedy łatwiej ją odłamać). Wlewasz troszeczkę letniej wody, rozpuszczony lek wylewasz na łyżeczkę, delikatnie pukajac palcem w denko. Lakcid ma smak rozwodnionego, lekko słodkiego mleka, więc kotek bez problemu go przełknie
Super, bardzo dziękuję za pomoc
w tej chwili już wszystkie leki ampułkowane są nacięte już pilniczki wyszły z użycia
A czy możecie mi jeszcze powiedzieć czy Lakcid jest na receptę czy mozna go kupić bez?
-
- Informacje
-