brązowa wydzielina i spuchnięte powieki

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MoniśLala

04 lutego 2013, 21:38

Mam olbrzymią prośbę i pytanie. Mój kot był leczony, ale właściwie nic się nie zmieniło, objawy nadal są widoczne. Ma zasychającą brązową wydzielinę na powiekach dolnych, podrażnione zaczerwienione oko, mruży je na światło, leczenie nie przyniosło skutku. Nie wiem, co robić dalej. Co podejrzewać, na co powinnam leczyć kota?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 lutego 2013, 23:01

wklej zdjęcia.
MoniśLala

05 lutego 2013, 22:14

Obrazek

Problem zaistniał po tym, jak do oka wpadł mu mały paproch (z tytoniu), wywołało to silną reakcję, po której cała powieka napuchła mu do tego stopnia, że nie widział na jedno oko. Dostawał nast. leki: fucithalmic vet, potem chloromycetin, następnie metacam 0.5 mg, zovirax, lubrithal oraz enisyl-F do karmy. To wszystko w przeciągu miesiąca-dwóch. Niestety, nie było wyraźnej poprawy, chociaż z kotem byłam u weterynarza nawet 2-3 razy w tygodniu. Poprawa następowała na chwilę, by potem znowu powieka była opuchnięta, zaczerwieniona i oko wrażliwe na światło. Wiem, że był to jakiś wirus, który został 'obudzony' tamtym wypadkiem, ale nie wiem, jak pomóc mojemu kotu (tak przynajmniej powiedział mi lekarz).
Czy jest Pan w stanie ocenić, co mu jest i wskazać mi, jak go leczyć, ponieważ widzę, że cierpi, unika jasnego światła. Czy możliwe jest wyleczenie, albo przynajmniej zaleczenie tego tak, by go to nie bolało? Przed tamtym wypadkiem miał czyste, zdrowe oczka bez żadnych problemów..
MoniśLala

05 lutego 2013, 22:24

http://www.sendspace.pl/file/1d3a3176103da573096aafb

Przepraszam, za pierwszym razem pomyliłam się, wstawiłam zły link.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 lutego 2013, 22:30

no ale to oko ma zamknięte , zrób z otwartm okiem , drugie z odwinięta powieka, ta wydzielina może nie oznaczać nic szczególnego.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 lutego 2013, 23:43

ja osobiście zrobiłbym wymaz z tego oka po 5 dniowej przerwie leków. Spojówki też nie są prawidłowe.
ODPOWIEDZ
  • Informacje