Beatko, ja robala znalazłam nie w qupalu, tylko obok kuwety (inaczej pewnie bym przegapiła). Czytałam też na miau, że dziewczyny znajdują to paskudztwo (żywe) również z dala od kuwety (kotek się bawił i pani zaciekawiona sprawdziła czym jest taki zajęty ).
Mam nadzieję, że Fiodorek jest jednak wolny od tego paskudztwa i szybko wróci mu dobre samopoczucie .
Wymiziaj biedaczka od cioteczki Amiki
CESTAL na odrobaczenie
-
Podłączę się, żeby nie zakładać nowego tematu. Poszłam dziś do weta po tabletki odrobaczające dla psa i kota i dla obu dostałam Cestal plus. Czy go rzeczywiście można podać również kotu?
Tak, tylko pamiętaj o dwóch rzeczach.
* 1 tabletka jest na 4 kg m.c. więc kot musi być zważony by dostać prawidłową dawkę.
* tabletki są bardzo gorzkie i dlatego dobrze jest je w czymś zamaskować (np. oblepić masłem albo kocim pasztecikiem).
W przeciwnym razie podanie będzie bardzo trudne, a w dodatku kot może dostać pienistego ślinotoku a nawet zwymiotować tabletkę.
Nie jest to nic groźnego ale widok może przyprawić o zawał jeśli się o takiej reakcji nie wie.
* 1 tabletka jest na 4 kg m.c. więc kot musi być zważony by dostać prawidłową dawkę.
* tabletki są bardzo gorzkie i dlatego dobrze jest je w czymś zamaskować (np. oblepić masłem albo kocim pasztecikiem).
W przeciwnym razie podanie będzie bardzo trudne, a w dodatku kot może dostać pienistego ślinotoku a nawet zwymiotować tabletkę.
Nie jest to nic groźnego ale widok może przyprawić o zawał jeśli się o takiej reakcji nie wie.
-
Nasza waży 4 kg ALe na tabletce pisze, że 1 tabletka na 10 kg. Dostaliśmy te dla psów, więc dlatego pytam czy można je podać też kotom
Można, można
Już nie raz odrobaczałam tym i rezydentów i tymczasy.
Tabletka jest na 10kg, bo jest większa niż ta dla kociastych i wątpię czy różni się chociażby stężeniem środka na robale.
Podaj kotce trochę mniej niż pół, albo ćwiartkę dziś i ćwiartkę jutro.
Już nie raz odrobaczałam tym i rezydentów i tymczasy.
Tabletka jest na 10kg, bo jest większa niż ta dla kociastych i wątpię czy różni się chociażby stężeniem środka na robale.
Podaj kotce trochę mniej niż pół, albo ćwiartkę dziś i ćwiartkę jutro.
-
Dzięki, bo już się zastanawiałam czemu mi dał do psów. Jutro będę odrobaczać, bo nie było mnie, a chcę obserwować czy coś było w qupsztalu
-
Nie było problemu z podaniem tabletki, dałam nie całe pół prosto do gardełka i na szczęście nie było żadnego plucia ani nic takiego
(tu ciach)koteczek555 pisze:Nie było problemu z podaniem tabletki, dałam nie całe pół prosto do gardełka i na szczęście nie było żadnego plucia ani nic takiego
Teraz pilnie go obserwuj, bo koty różnie reagują na odrobaczanie
Edit: Resztę skasowalam, bo niedokładnie doczytałam
Ostatnio zmieniony 17 maja 2010, 19:27 przez Amika, łącznie zmieniany 1 raz.
Amiko, nie całe pół, czyli dobrze Pół byłoby na 5kg, nie całe (owszem zależy jeszcze jakie "nie-całe") jest ok.koteczek555 pisze:Nie było problemu z podaniem tabletki, dałam nie całe pół prosto do gardełka i na szczęście nie było żadnego plucia ani nic takiego
Co do obserwacji, to się zgadzam, niezależnie od tego czy dawka byłaby zła czy też jest dobra, kota trzeba obserwować.
-
- Informacje
-