CESTAL na odrobaczenie
-
Cały czas jest przy mnie, zachowuje się całkiem normalnie Tylko Sara (suczka) jakąś biegunkę dostała, nie wiem czy to po tabletce czy coś zjadła, ale robaków w kupskach nie było, więc chyba nie były zarobaczone
To tak szybko nie działa, żeby mieć pewność, to na efekty czasem trzeba poczekać 2-3 dni.
Złe samopoczucie (jeśli się pojawia, bo to nie jest reguła) też zdarza się później, a nie od razu po podaniu tabletki.
Zwracaj uwagę czy kotek zrobi kupę, bo to bardzo ważne by się nie przytkał.
Złe samopoczucie (jeśli się pojawia, bo to nie jest reguła) też zdarza się później, a nie od razu po podaniu tabletki.
Zwracaj uwagę czy kotek zrobi kupę, bo to bardzo ważne by się nie przytkał.
Witam:( W Sobotę 14.05.2011r, podałam kotu nawet nie połowę tabletki Cestal ,dostał strasznego pienienia z pyszczka i na moich oczach mi umarł:(. Miał nie całe 3 lata i nikt mi tego nie potrafi wyjaśnić co sie moglo stać , dlaczego, nawet weterynarz był w szoku:(.
ciężko powiedzieć co się stało , ale ja podejrzewałbym dwie rzeczy : silny stres związany z podaniem tabletki , co wywołało atak serca lub złe podanie tabletki co doprowadziło do uduszenia się kota ( udławienie się tabletką).
Ja dzisiejszej nocy przeżyłam ogromny stres. Mam pod swoją opieką persa z fundacji. Wydawało mi się oczywiste,że skoro kot był szczepiony, kastrowany itd. to odrobaczony też. Ale jak zaczął miec okropne torsje a o 2 w nocy zwrócił "nitkę makaronu"- robala, to było już wszystko dla mnie jasne. Z rana do veta pobiegłam, dostaliśmy celest cat, pół tablety przez 3dni z olejem parafinowym i czwartego dnia całą tabletę bez oleju. Podobno taka procedura jest przy bardzo zarobaczonych kotach. Dostał też zastrzyk przeciw wymiotny i śpi od kilku godzin. Podobno to działanie zastrzyku. Dodam tylko,że wcześniej miał bardzo luźne śmierdzące qbsztale, myślałam ze to wina karmy ale chyba jednak nie. Teraz pozostaje mi obserwowac Kiciolka i trzymac kciuki za powrót do zdrowia.
A jakie jest prawidłowe dawkowanie Cestalu cat?? Dzisiaj dostałam od weterynarza trzy tabletki i mam podawać mojej kici po tabletce przez trzy dni z rzędu. Jednak z tego co wiem, to cestal podaje się jednorazowo, ew. powtarza po 14 dniach. Czy jest możliwe, że wet się pomylił??
1 tabletka na 4 kg m. c. Poniżej 2 kg m.c. podaje się 1/2 tabletki, pomiędzy 2-4 kg m.c. podaje się 1 tabletka, pomiędzy 4-8 kg m.c. podaje się 2 tabletki. Przy odrobaczaniu profilaktycznym jednokrotne podanie jest wystarczające. Jednakże w przypadku silnej inwazji odrobaczanie należy powtórzyć po 14 dniach
ale piszemy o cestalu cat
Mam w domu dwa kocury z 23maja2011r u mnie od 1lipca i z 1sierpnia2011 u mnie od 7 października. Ten większy był 2krotnie odrobaczany 17lipca i 16 sierpnia Milbemaxem po pół tabletki. i szczepiony. i było wszystko ok z kotem. 7 października przybył ten drugi kot i odrobaczony pierwsza dawką został 10 października. Mniej wiecej w tym czasie ten starszy kotek zacząl miec śmierdzące, plackowate kupy ale z krótkimi poprawami. Teraz znów zacząl tak sie brzydko załatwiać i czasem zwraca sucha karme zaraz po zjedzeniu.
I teraz pytanie: Czy możliwe, że kot jednak nie został dokładnie odrobaczonym bo miałam kilka sugesti, że ten lek jest tylko drogi ale nie skuteczny i lepiej odrobaczyć czymś innym, czy złapał robale od nowego kota w te 3 dni?
A może to wina karmy kupowanej na wagę w zoologicznym, podobno dość dobrze im schodzi i worki są zapinane na zamek ale równiez w tym przypadku mi zasugerowano, że karmy na wage są nie dobre, bo wietrzeją, pochłaniają z powietrza inne zapachy i to mogła byc wina tych plackowatych kup. Poza tym kot jest normalny.
I teraz pytanie: Czy możliwe, że kot jednak nie został dokładnie odrobaczonym bo miałam kilka sugesti, że ten lek jest tylko drogi ale nie skuteczny i lepiej odrobaczyć czymś innym, czy złapał robale od nowego kota w te 3 dni?
A może to wina karmy kupowanej na wagę w zoologicznym, podobno dość dobrze im schodzi i worki są zapinane na zamek ale równiez w tym przypadku mi zasugerowano, że karmy na wage są nie dobre, bo wietrzeją, pochłaniają z powietrza inne zapachy i to mogła byc wina tych plackowatych kup. Poza tym kot jest normalny.
prawdopodobnie to nie kwestia robali. Milbemax to na prawdę dobry środek odrobaczajacy. Może to kwestai stresu, jakieś zawleczonej choroby przez nowego kota, nowej mikroflory, karmy.
drugi kot od urodzenia ponoc przebywał w domu - tylko nie wiem czy matka nie łaziła. Co w takim razie najlepiej zrobić. Tak sobie kojarze, że chyba zaczeło sie to jak mu zaczełam dodawać do josery junior, josere podstawowa dla dorosłych kotów, może za wczesnie - drugi kot nie ma żadnych sensacji - raz tylko zwrócił karme suchą jak dobrał sie własnie do tej dla dorosłych kotów ale oni czasem na wyścigi jedzą, żeby mu drugi nie zabrał.
Zrezygnowac z kupowania na wage? dziś im dałam RC junior z paczki bo miałam akurat jedna zachomikowaną i dzis ja otworzyłam.
Zaproponowano mi tez, żebym zakupiła lakcid i mu podała zanim zaczne z nim biegac przez pół miasta do lecznicy. Tylko pytanie jak długo mu go podawać i często - raz na dzień ?
Zrezygnowac z kupowania na wage? dziś im dałam RC junior z paczki bo miałam akurat jedna zachomikowaną i dzis ja otworzyłam.
Zaproponowano mi tez, żebym zakupiła lakcid i mu podała zanim zaczne z nim biegac przez pół miasta do lecznicy. Tylko pytanie jak długo mu go podawać i często - raz na dzień ?
na pewno nie kupowałbym ważonej karmy z otwartego worka. Lakcid podaj 2 x amp. przez 3-5 dni.
-
- Informacje
-