chore oczy

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

SleepingSun

16 stycznia 2013, 15:41

Doktorze, czy mógłby mi Pan podać nazwisko jakiegoś lekarza z krakvetu przyjmującego w hucie, który porządnie zajmie się oczami mojego kota? Najpierw miał nachodzącą 3 powiekę, jakaś pani doktor stwierdziła, że to przez chore uszy. Jak nie przeszło po leczeniu uszu, to stwierdziła (dość niepewnie, pytając się mnie o zdanie), że w sumie to są trochę zaczerwienione. Kot dostał na wszelki wypadek Dicortineff na 5 dni. Nie przeszło. W innym gabinecie usłyszałam, że to może być od robaków - ale był odrobaczany (3krotnie). Na jakiś czas przeszło, mrużył czasem delikatnie jedno oko. Wczoraj miał kastrację, rano oczu nie chciał otwierać. Potem otwierał jedno - z nasuniętą 3 powieką, drugiego dalej nie otwierał w ogóle (to które przedtem delikatnie mrużył). Teraz otwiera już oba, z pierwszego usunęła się całkiem 3 powieka, drugie jest przymrużone. Radził mi Pan kiedyś, że najpierw trzeba dokładnie oko zbadać - super, tylko u jakiego lekarza? Nie chce żeby znowu ktoś wymyślał coś czego nie ma (jak ta zaczerwieniona śluzówka), tylko żeby ktoś to porządnie oglądnął. Wybrałabym się chętnie do Pana, ale na dzień dzisiejszy wtorkowe poranki odpadają. Czy jest ktoś kto zajmie się tym tematem równie dobrze co Pan?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 stycznia 2013, 23:40

każdy z lekarzy może mieć rację. Przy każdej wymienionej sytuacji powieka może się wysunąć. Niestety nie zawsze też za pierwszym razem wyłapie się przyczynę. Ponazać to p.Jakubczyk lub Godzisz . Ale to nie ma gwarancji , że lekarz od razu się zorientuje dlaczego ta powieka reaguje.
SleepingSun

29 stycznia 2013, 23:55

czy jeżeli po kastracji sytuacja się nie powtórzyła mam to zostawić w spokoju, czy próbować to diagnozować?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 stycznia 2013, 23:59

nie trzeba czeka na nawrót. To z reguły nie wina oczu tylko innych schorzeń.
ODPOWIEDZ
  • Informacje