Witajcie
chcialam sie dowiedziec , co powoduje karlowatosc u kotow ?
Moja 7 mc-na ragdolka , pomimo ogromnego apetytu , jest wciaz mala i z trudem osiagnela wage 2,700 kg.
W tym wieku powinna juz wazyc ponad 4 kg i byc wyzsza niz jest obecnie.
Od jakiegos czasu , odnosze wrazenie , ze kotka przestala rosnac
Jak moge jej pomoc ?
Dodam jeszcze , ze jest bardzo zywa i energiczna koteczka , lubiaca sie bawic wszystkim i ze wszystkimi .
co powoduje karlowatosc u kotow ?
Z tego co wiem są to koty bardzo wolno rosnące, osiągające pełną dojrzałość w wieku 3-4 lat. Dorosła kotka może ważyć 4-6 kg. Twoja kicia jest jeszcze młodziutka i wydaje mi się, że ma szansę na znaczne powiększenie masy ciała w przyszłości, zwłaszcza jeśli jest zdrowa i karmisz ją karmami bardzo dobrej jakości. Czasem przy błędach żywieniowych może nastąpić chwilowe przyhamowanie wzrostu, jednak przy stosowaniu pełnoporcjowej, dobrze zbilansowanej karmy powinna nastąpić kompensacja wzrostu, bo to przecież duże koty.
PS. Trochę Ci zazdroszczę - to wyjątkowo piękne koty
PS. Trochę Ci zazdroszczę - to wyjątkowo piękne koty
Witaj!
Miałam podobny kłopot z BRI, które tez bywają spore. na brytkowym forum czytalam ile inne koty w wieku mojego kocurka waza a moj ciagle ok 3 kilo.
Po kastracji też nie przytył (w wieku 11 miesięcy).
Dopiero od jakiś 3-4 miesięcy (kot ma teraz rok i 10 miesięcy) widzę, że ładnie się zmienia. Nie jest duzy, więc wagi 8 kilo nie osiągnie (a jak osiągnie to byłby po prostu otyly), ale jest ładnie zbudowany, taki kompakowy. Zrobił się ładnie misiowaty. Brytki rosna dosyć długo. Nie wiem jak to jest z ragdollami.
Jeżeli masz wątpliwości może zbadaj kota (chodzi mi o krew - morfologia, nerki, wątroba, cukier). Czy kotka jest odrobaczona i na pewno nie ma robali?
jezeli pod tym kontem wszystko bedzie ok to coż - może twoja kota nie będzie wielką panienką.
Miałam podobny kłopot z BRI, które tez bywają spore. na brytkowym forum czytalam ile inne koty w wieku mojego kocurka waza a moj ciagle ok 3 kilo.
Po kastracji też nie przytył (w wieku 11 miesięcy).
Dopiero od jakiś 3-4 miesięcy (kot ma teraz rok i 10 miesięcy) widzę, że ładnie się zmienia. Nie jest duzy, więc wagi 8 kilo nie osiągnie (a jak osiągnie to byłby po prostu otyly), ale jest ładnie zbudowany, taki kompakowy. Zrobił się ładnie misiowaty. Brytki rosna dosyć długo. Nie wiem jak to jest z ragdollami.
Jeżeli masz wątpliwości może zbadaj kota (chodzi mi o krew - morfologia, nerki, wątroba, cukier). Czy kotka jest odrobaczona i na pewno nie ma robali?
jezeli pod tym kontem wszystko bedzie ok to coż - może twoja kota nie będzie wielką panienką.
podejrzewam , że jeszcze wszystko się wyrówna, bo ma kot na to jeszcze czas. Jak na ten wiek nie waży bardzo źle. To jest bardzo młode kocie, także nie powinnaś mieć większych problemów.
Moze rzeczywiscie popelnilam blad zywieniowy Hodowca karmil kociaki Bosch Sanabelle kitten , a ja przestawilam mala na Eagle Pack Holistic i mieso .Kotka wogole bardziej woli mieso niz dobrze zbilansowana sucha karme . Obecnie dostaje Hillsa , Olivers`a - kittena.
Puszki miamora , scheby , gourmet gold , wolowine , drob , podroby , ryby tylko miamorkowy tunczyk (malo) i fosforan wapnia co trzeci dzien.
Odrobaczana regularnie co dwa miesiace .
Badania robimy jutro , na razie morfologie i dalej wedlug wskazan i potrzeby.
Ragdolle naleza do tych duzych kotow tak jak maine-coony i faktycznie dlugo dojrzewaja , ale generalnie najwiekszy wzrost osiagaja do 10 m-ca zycia.
Wiekszosc kotek w wieku 6 mcy wazy ponad 4 kg , a moja konczy 7m-cy i ledwo doszla do 3 kg.
Zreszta porownujac ja z innymi kotkami widac spora roznice w wzroscie , co mnie bardzo martwi
Puszki miamora , scheby , gourmet gold , wolowine , drob , podroby , ryby tylko miamorkowy tunczyk (malo) i fosforan wapnia co trzeci dzien.
Odrobaczana regularnie co dwa miesiace .
Badania robimy jutro , na razie morfologie i dalej wedlug wskazan i potrzeby.
Ragdolle naleza do tych duzych kotow tak jak maine-coony i faktycznie dlugo dojrzewaja , ale generalnie najwiekszy wzrost osiagaja do 10 m-ca zycia.
Wiekszosc kotek w wieku 6 mcy wazy ponad 4 kg , a moja konczy 7m-cy i ledwo doszla do 3 kg.
Zreszta porownujac ja z innymi kotkami widac spora roznice w wzroscie , co mnie bardzo martwi
Po co podtruwac kota co 2 miesiace srodkami na odrobaczenie???? Czy to kot wychodzacy....Sadze, ze nie. Zaleca sie odrobaczac koty nie wychodzace co 6 miesiecy.... Skoro chcesz byc pewna ze kot nie ma pasozytów zrob mu badania kalu co jakis czas i wtedy sie dowiesz czy trzeba podac cos na robaki czy nie! Srodki na odrobaczenie na pewno nie sa obojetne dla ogranizmu zwierzaka.
Raczej dobrze karmisz swoją kotkę, tylko niepotrzebnie ja tak czesto odrobaczasz.
Byc moze za czesto , ale mam jeszcze trzy inne koty , ktore czesto zabieram na dzialke - do lasu - stad ta profilaktyka
Po wizycie kotow zostaje sporo mysich zwlok
Po wizycie kotow zostaje sporo mysich zwlok
Błędu żywieniowego raczej nie widzę, karmisz kotke prawidłowo. Karmy podajesz dobre, mięsko i puszki też jak najbardziej. A o odrobaczaniu było już, ja tylko dodoam, ze swoje koty wychodzące odrobaczam co 3 miesiące i to im w całkowitej zupełności wystarczy więc nie ma potrzeby podawac srodków odrobaczających co 2 miesiące, nawet koty które zabierasz na działkę powinny moim zdaniem byc odrobaczane najczęściej co 3 miesiące o ile nie rzadziej
Pozdrawiam
Ania i koty
Pozdrawiam
Ania i koty
Przyznaje sie , mam bzika na punkcie "obcych" , ale to wynika tylko z troski o zdrowie moich malych przyjaciol
Dokarmiajac "dziczki" pod balkonem , nieraz widzialam rozdete brzuszki maluchow i stad moje obawy o kocich domownikow .
Dokarmiajac "dziczki" pod balkonem , nieraz widzialam rozdete brzuszki maluchow i stad moje obawy o kocich domownikow .
Mój kocur rodowodowy maine coon, wykastrowany w wieku 9 m-cy, również wydaje się słabo przybierać na wadze i wzroście.
Skończył rok i 7 miesięcy, waży ok 5 kg. podaję karmy : royal cannin: maine coon, sterilised, pure feline duck oraz exigent 35/30. Teraz kupiłam Biomil/
Dodatkowo konserwy whiskas i gourmet. Je nawet chętnie,mniej jak były upały. Wtedy chyba nikomu nie chce się jeść
Weterynarz stwierdził prawidłową wagę, piekne, lśniące futro itd...ale jego rodzice wazą ponad 10 kg....
Polecono mi puszki animonda carny, leonardo ...
Posiłki domowe typu gotowane mięso kurczaka, ryż czy warzywa odpadają. Nawet nie powącha!
Skończył rok i 7 miesięcy, waży ok 5 kg. podaję karmy : royal cannin: maine coon, sterilised, pure feline duck oraz exigent 35/30. Teraz kupiłam Biomil/
Dodatkowo konserwy whiskas i gourmet. Je nawet chętnie,mniej jak były upały. Wtedy chyba nikomu nie chce się jeść
Weterynarz stwierdził prawidłową wagę, piekne, lśniące futro itd...ale jego rodzice wazą ponad 10 kg....
Polecono mi puszki animonda carny, leonardo ...
Posiłki domowe typu gotowane mięso kurczaka, ryż czy warzywa odpadają. Nawet nie powącha!
Przyznam szczerze, że 5 kg na kocurka tej rasy to troszkę za mało, zwłaszcza że rodzice są potężni. Mój kot jest tylko po babci MCO a w wieku dwóch lat waży 8 kg. Jest może trochę przekarmiony, ale powiedzmy 7 kg to by była dla niego waga idealna. Średnia waga kocurków MCO to 6-9 kg, a że dojrzewają wolno to jest szansa, że Twój do ukończenia dwóch lat jeszcze podrośnie. Zresztą czym tu się przejmować, jak jest zdrowy to wszystko w porządku . Dla Ciebie nawet wygodniej bo ja mam ręcę do samej ziemi kiedy muszę nawet niedaleko targać w transporterze to moje maleństwo
-
- Informacje
-