Co z tymi zębami?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

imagine

25 lutego 2013, 10:47

Dzień dobry!
Moja kotka ma nie lada problemy z zębami. Parę miesięcy temu miała czyszczony kamień, po tygodniu powrócił. Całe dziąsła ma zaczerwienione, dolne ząbki ledwo się trzymają, dwa wypadły. Ostatnio kicia dostawała przez trzy dni antybiotyk u lekarza i widać było jakieś zmiany, tzn dziąsła były mniej czerwone ale teraz znowu jest jak dawniej. Na dodatek z buzi strasznie śmierdzi. Wszystkie wyniki było ok. Co robić? Boję się że niedługo kolejne zęby będą wypadać.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 lutego 2013, 23:44

nie wierzę pod zadnym pozorem , że kamień wrócił po tygodniu, nie ma takiej szansy!
imagine

26 lutego 2013, 06:25

Jarek pisze:nie wierzę pod zadnym pozorem , że kamień wrócił po tygodniu, nie ma takiej szansy!
Nie rozumiem po co miałabym kłamać?
Może Pan nie wierzyć, ale po cóż miałabym zmyślać??? Mam problem i go opisałam, a że przypadek taki a nie inny to co ja zrobię? Zostawić problem samemu sobie i nie szukać pomocy?
MiYu

26 lutego 2013, 10:45

W jakim wieku jest kotka i czym jest (dokładnie) żywiona?
Nie ma szansy, żeby kamień osadził się ponownie po tygodniu, to fizycznie nie możliwe. Może weterynarz ściągnął kamień na odwal?
Jeśli kici nie ładnie pachnie z pyszczka, znaczy, że jest tam stan zapalny, który trzeba leczyć.
imagine

26 lutego 2013, 13:16

MiYu pisze:W jakim wieku jest kotka i czym jest (dokładnie) żywiona?
Nie ma szansy, żeby kamień osadził się ponownie po tygodniu, to fizycznie nie możliwe. Może weterynarz ściągnął kamień na odwal?
Jeśli kici nie ładnie pachnie z pyszczka, znaczy, że jest tam stan zapalny, który trzeba leczyć.

Kotka ma 7 lat, ma fiv. Żywiona jest głownie suchą karmą Royal Canin i Hills, dostaje również mała porcję mokrej karmy ale niewiele jej zjada.
Może i wet ściągnał kamień byle jak, nie wiem. W każdym razie po zabiegu zeby wyglądały ok, nie miały zółtego nalotu czy czegoś takiego. Naprawdę minął tydzień a zęby znowu zżółkły i pojawił się na nich biały osad. Może to nie kamień tylko coś innego, w każdym razie wet mówił że to kamień i że ponownie nie ma sensu kota usypiać i czyścić bo to jest niepotrzebne obciążenie organizmu. Minęło trochę czasu i dziąsła się całe zaczerwieniły, więc kotka dostała 3 zastrzyki Betamaxu, każdy w odstępie dwóch dni. Dziąsła było trochę mniej czerwone ale teraz jest znowu masakra. Nie wiem, może zmienić weta na kociego dentystę?
Snedronningen

26 lutego 2013, 13:23

Kotka ma fiv. Napisałaś wcześniej, ze wyniki były ok. Zdefiniuj "OK".
imagine

26 lutego 2013, 13:45

Snedronningen pisze:Kotka ma fiv. Napisałaś wcześniej, ze wyniki były ok. Zdefiniuj "OK".
Badany miała mocz dwa razy w ciągu pól roku i wszystko w normie. Pobierana była krew na morfologię, na sprawdzenie trzuski, nerek i wątroby. Wszystkie wyniki w normie.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 lutego 2013, 22:22

możesz zrobić zdjęcia tych zębów? Kotka ma rzeczywiście białaczke?
imagine

26 lutego 2013, 22:59

Jarek pisze:możesz zrobić zdjęcia tych zębów? Kotka ma rzeczywiście białaczke?
Nie ma białaczki, jest fiv pozytywna. Test na białaczkę też miała robiony (przy okazji testu na fiv) - wyszedł negatywny.
Link do zdjecia:

http://zapodaj.net/d0360a6d56e90.jpg.html

Drugiej strony niestety nie udało mi się uchwycić ale wygląda tak samo.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 lutego 2013, 23:26

z dziąsłami nic nie widzę złego aby się działo , wiekszość zebów jest tkliwa ( tak to nazwijmy ) szyjki są poodsłaniane. Na zębach osad - nie kamień, ale to skutek braku higieny. Wystarczy wziąć gazik i przetrzeć zęby i będą białe. Kłopoty z przyzębiem - zanika i odsłania szyjki zębów min. kłów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje