drapiący się kot
Witam, mam problem z moją kotką. Jakiś czas temu zaczęła się straszliwie drapać w okolicy uszu (teraz to już cała głowa i szyja). Po jakimś czasie zaczęła tracić futerko na uszach przede wszystkim, ale teraz mogę znaleźć niewielkie przerzedzenia w okolicach głowy. W uszach pojawił się jakby brud brązowawy?, w każdym razie ciemny. Został oddany do analizy i stwierdzono drożdżyce. Po kroplach brud zniknął. Na małżowinie usznej ma jeszcze ciemnoszare kropki. Dostawała sterydy (pomagaj może na kilka dni) i karmę hypoalergiczną (około 2 miesięcy). Podobno to nie jest świerzb no w każdym razie lekarz go nie widzi na wymazie. Po Advocate na 2-3 dni zmniejszyło się swędzenie (drapała się sporadycznie) i na nosie wyrosła sierść, której od dawna nie było. Co to może być? Z góry dziękuje za pomoc P.
masz do czynienia z drożdżycą przewodu słuchowego i prawdopodobnie z wtórną grzybicą skóry. Należy leczyć i przewór słuchowy i skórę.
O! Super dziękuję za odp panie Jarku. Mam jeszcze pytanie jakie badania by pan zrobił? Nie chce by wet robił królika doświadczalnego z kota (a na razie trochę to tak wygląda), a jak ja zacznę podsuwać pomysły to boję się, że usłyszę "kto tu wetem jest w końcu?". Powtórzyć, tak sobie myślę ten wymaz z ucha? ( wet nie chce tego robić, powiedział, że to już tylko wosk) Co jeszcze?
zawsze można zrobić badanie wydzieliny i zeskrobinę z przełysiałych obszarów skóry.
-
- Informacje
-