drganie dolnej części szczęki u dorosłego kota.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

gosia07

23 kwietnia 2011, 16:06

Proszę o pomoc . Co się dzieje z moim dorosłym kotem ( 5 lat ) , wrócił z dworu , usiadł na fotelu i dolna część szczęki zaczęła mu drgać przy czym lekko się ślini , nie chce jeść i cały czas śpi . :( nigdy nic takiego się nie przydarzyło , co to może być proszę o szybką odpowiedź .
asiryś

23 kwietnia 2011, 16:55

Ja natychmiast dzwoniłabym do lekarza wet.!
Nie jestem lekarzem i nie chcę Cie straszyć, ale to mogą być objawy wścieklizny! Albo jakiegoś zatrucia.
Ale na odległość nikt tu raczej nie pomoże :(

Trzymam kciuki...
gruszka79

26 kwietnia 2011, 21:26

moja kotka miala podobne objawy, gdy byly problemy z zebami, stanami zapalnymi dziasel. wlasnie takie drzenie szczeki, plus slinienie. czesto tez grzebala sobie lapka przy pyszczku i trzesla glowa, nie jadla. taki zaawansowany stan zapalny dziasel nazywa sie FORL i jest bardzo bolesny. moze Twoj kot ma to samo, a moze zlamal zab! jeden tylko weterynarz z wielu u ktorych bylam, o tym drzeniu szczeki powiedzial, ze to jest objaw bolu... nie czekaj, obejrzyj paszcze.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 kwietnia 2011, 18:25

spokojnie bez paniki. Nie dzwonić ale podejść do lekarza . Musi obejrzeć dokładnie pyszczek , zęby. Co się tam niedobrego dzieje. Zwierze nie może przez to jeść i pić albo są to dla niego czynności bolesne.
ODPOWIEDZ
  • Informacje