Dziąsełka
- Asik L&L&L
Może mi ktoś doradzi czym smarować, leczyć zaczerwienione dziąsełka?
możesz to robić najzwyklejszym sacholem , są też mocniejsze środki , ale wymagają recepty.
- Asik L&L&L
Parę razy próbowałam mu smarować żelem baikadent, ale nie zauważyłam poprawy., więc teraz przemywam mu ziółkami(mieszanka do jamy ustnej). Jak to nie pomoże spróbuję sacholem.
Czy mam powody się martwić w związku z tymi dziąsełkami?
Czy mam powody się martwić w związku z tymi dziąsełkami?
co do dziąseł musi się wypowiedzieć lekarz prowadzący, który widział te dziąsła.
A ja mam takie pytanie: czy to może się przenosić przez ślinę (np. wywołane przez jakąś bakterię, grzybicę lub coś podobnego)? Zastanawia mnie to, ponieważ cała moja gromada ma zaczerwienione dziąsełka.
- Asik L&L&L
Tego nie wiem, ale trochę informacji, na ten temat uzyskałam od moich hodowców. Może to być sprawa dziedziczna. Smaruję dziąsełka sacholem a hodowczyni ma mi przysłać jakiś płyn który dodaję się ileś kropel do wody.
Po smarowaniu są mniej czerwone.
Po smarowaniu są mniej czerwone.
Ja używam Dentosepu A, który stosuję także u siebie, na afty.
Wygląda na to, że tak.
- Asik L&L&L
Tak więc i ja spróbuję.
Asiku, moja kotka tez ma problem z dziąsłami - ma przy tym powiększone węzły chłonne. Bardzo pomógł jej lek o nazwie dexometazol (na receptę). Jest to płyn stosowany do wkrapiania do oczu - steryd, ale lekarz powiedział, że jego przenikalność jest niewielka i nie uszkodzi wątroby. Nic nie pomagało innego na te jej dziąsła czerwone - żadne sachole, czy płukanki - tylko ten lek. Aha, ja te kropelki wsmarowuję jej wacikiem w dziąsła.
Mam nadzieje, że u mojej i Twojej kici to tylko młodzieńcze zapalenie dziąseł i wszystko to minie.
Mam nadzieje, że u mojej i Twojej kici to tylko młodzieńcze zapalenie dziąseł i wszystko to minie.
- Asik L&L&L
Czy naprawdę zauważyłaś znaczną poprawę? Wiesz nie chcę wszystkiego naraz próbować bo nie tędy droga. Ale jest to światełko w tunelu.
Asiku, poprawa jest ogromna. Po takim regularnym smarowaniu już po trzech dniach dziąsła są blade a węzły chłonne niewyczuwalne (prawie niewyczuwalne). Jest jedno ale - gdy robię przerwę w smarowaniu to dziąsła znów robią się czerwonawe, lecz nie są w takim złym stanie jak przed zaczęciem używania tego leku. Teraz po prostu smaruję jej raz w tygodniu lub dwa. Smak tego leku nie jest przykry - próbowałam , wiec nie mam problemu z aplikowaniem jej. Może spróbuj, albo choćby zasugeruj lekarzowi.
-
- Informacje
-