dziwne zachowanie:ciagle lizanie futerka i triki nerw. nog

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

monika02

16 grudnia 2011, 00:57

Witam wszystkich!
mam problem z moja 3-m-czna kotka tajska. w dniu wczorajszym zauwazylam dziwny objaw:kotka jak zwykle towarzyszy mi przy odziennych czynnosciach. siedzialam przy kompie a ona spala mi za plecami na krzesle, musialm wyjsc z pokoju nie bylo mnie 15 minut, po tym czasie przybiegla wystraszona, zrenice powiekszona,uciekala przede mna, lizala futerko glownie nogi i grzbiet (czasami maialm wrazenie ze je gryzie), poza tym wykonywala triki tak jakby nerwowoe nogami i glowa (uszami). w pewnym momencie lapkami jakby tarla pyszczek. momentami gdy biegla ajkby ciagnela za soba nogami. gdy tzrymalam ja na rekach nie chciala aby z abardzo ja dotykac, wzdrygala sie i probwoal uciekac. poraz pierwszy widzialm ja taka.w zwiakzu z tym, ze wszedzie jest jej pelno myslam, ze weszla na parapet i na kaktusy sparwdzalam nogi i nic (pomyslam tez o tym, ze moze prad ja kopna bo kiedys przylapalm ja na probie gryzienia kabla i antenki od rutera)-nei wiem co sie stalo i dlaczego tak sie zachowywala!nie bylo mnie przy niej 15 gora 20 minut i zmaoan zachowania. obserwoalam ja jakies pol godziny a nastepnie w te pedy do weterynarza. Opowiedizlam jemu co tak jak Wam teraz-to stwierdzil, ze nie wiem co jej dokladnie jest, zbadal ja i tyle. podejrzewa, ze moze byc to jakaas forma padaczki lub wstrzasu po upadku np z krzesla lub cos innego. obserwowoal jej zachowanie w lecznicy ale nic podejzranegonei zauwazyl i wtedy ja tez nic. wrocialm do domu i zachowywal sie pdobnie tzn czesto myla futerko i czasami maial te triki nogami lub uszami, takze potzrasanie glowa. zjazdlakoalcje normalnie. pzoa tym jest po 2 odrobaczeniach, po jednym szczepieniu za 3 dni kolejne. Czy ktos zna pdobny przypadek zachwoania kota, co sie dzieje?Moze Pan Panie Doktorze mi pomoze?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
sunshain

16 grudnia 2011, 07:25

po pierwsze przewody elektryczne (pod napięciem) powinny być zabezpieczone specjalnymi osłonkami do kupienia w sklepach internetowych
ja bym skontaktowała się z innym wetem jezeli on nie pomoże to z behawiorystą
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 grudnia 2011, 00:16

ciężko mi powiedzieć co się mogło stać , jak lekarz oglądający ją nie wiele mógl powiedzieć. Takie zachowania mogą mieć także przy ostrych oczynach anafilatycznych.
ODPOWIEDZ
  • Informacje