Hemobartonella u koci

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

basia328

18 kwietnia 2010, 12:36

U mojej koci zdiagnozowano Hemobartonella.
Przez nieuwagę zamieściłam sprawę na psim forum.Czy może ktos ma doświadczenia dotyczącete kota chorego na tę chorobę?
to mój pierwszy kot,jestem spanikowana, nie wiem jak postepowac z kociąa.Zaczęła kurację antybiotykiem,ale czy będzie to skuteczne?
Proszę o pomoc,bardzo boje się o kocię, była dzikim kociakiem w piwnicy i rok temu ją wzięłam z tej piwnicy,miala ok.7 m-cy.Jest wysterylizowana szczepiona,odrobaczona,skąd więc to świństwo i jak długo moglo w niej siedzieć zanim się ujawniło?
Awatar użytkownika
Amika

18 kwietnia 2010, 15:18

Basiu zarejestruj się na miau i w dziale Koty załóż taki sam temat jak ten.
Tu oprócz dr. Jarka raczej nikt Ci nie odpowie, bo jeśli dobrze pamiętam nikt tutaj nie miał do czynienia z tą chorobą.
Albo na tamtym forum wrzuć w wyszukiwarkę, to na pewno trafisz na takie informacje lub osoby, które sporo na ten temat wiedzą.
Tylko uprzedzam przez dzisiejsze uroczystości troche mało osób na forum, więc się nie zrażaj.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 kwietnia 2010, 23:10

Jest to pasożyt krwi atakujący erytrocyty. Wturnie prowadzi do anemi. Rokowanie jest ogólnie dobre leczenie antybiotyki ( np. doxycyklina). Jeżeli rozpad krwinek jest duży można zastosować steryd i koniecznie traksfuzje. Ogólnie rokowanie dobre.
ODPOWIEDZ
  • Informacje