Matylda od ponad 1,5 roku ma cukrzycę. Je 2 razy dziennie przed zastrzykiem z insuliny tackowe mokre animondy (dla kastratów, carny senior), czasami gotowanego na parze kurczaka, surowe mięso z indyka lub wołowiny. Przymierzam się do tacek animondy Integra diabetic, napisałam już do przedstawicielstwa firmy animonda w Polsce o podanie pełnego składu tej karmy i czekam na odpowiedź.
pH w moczu waha się między 7,5 a 8,5; białko > ślad; pojawiają się nieliczne kryształy i wałeczki drobnoziarniste, kreatynina we krwi 1,9 mg/dl przekroczyła już dopuszczalny poziom. Matylda już raz miała objawy zapalenia pęcherza. Wet przepisał jej tylko Cystaid.
Wszystkie znane mi środki (w tym sprowadzone z Niemiec tabletki Guardacid) i pasty typu uro-pet zawierają cukier - bądź za dużo węglowodanów w przypadku specjalistycznych karm suchych typu diabetic - przez co podwyższają poziom cukru we krwi.
"Piasek zdrowia" stale pokazuje kolor od lekko seledynowego do prawie niebieskiego.
Matylda rzadko siusia, zdarzają sie dni, że tylko 1 raz na dobę.
Mam prośbę o poradę czym można obniżyć pH w moczu w przypadku mojej Kotki.
Dziękuję za odpowiedź
Jak obniżyć pH w moczu u kotki z cukrzycą ?
czy ta cukrzyca jest ustabilizowana?
Witam Pana doktora !
W tym problem, że cukrzyca nie jest do końca ustabilizowana. Matylda jest typowym przykładem występowania kontrregulacji, im więcej podaję insuliny tym wyższy cukier, albo spadki np.(29.05.br.) z poziomu PRE 341mg/dl przy dawce insuliny Lantus 1,6U po 12 h (PRE wieczór) na 71 mg/dl. Przy podawaniu insuliny Lantus występują sytuacje, że Nadir pojawia się przy PRE, kolejnej dawce leku. Jednak różnice w ciągu doby nie powinny być większe niż 20-30 mg/dl.
W podpisie jest dzienniczek, gdzie wpisuję poszczególne pomiary poziomu cukru we krwi oraz wyniki badań krwi, moczu, USG.
Fruktozamina poprawiła się, ale jednak jest nadal powyżej normy (461,50 umol/lprzy normie <390).
Matylda je teraz animondę Integra dla cukrzyków - ostatnia nowość firmy Animondy 2 x dziennie po 100 gr. (tacka).
Obawiam się o nerki. Kreatynina jest już 1,9 mg/dl.
Jeśli chodzi o samopoczucie kotki to: nie wygląda na kota z cukrzycą, ładnie je swoją porcję animondy, nie pije wody albo bardzo mało, natomiast wg mnie za mało siusia 1 x na dobę.
Prowadzący wet podawał już Cystaid i okresowo kroplówki na przepłukanie pęcherza.
Zastanawiam się nad zmianą diety na: rano tacka animondy Integra, wieczór surowe, przemrożone mięso wołowe lub pierś z indyka.
W tym problem, że cukrzyca nie jest do końca ustabilizowana. Matylda jest typowym przykładem występowania kontrregulacji, im więcej podaję insuliny tym wyższy cukier, albo spadki np.(29.05.br.) z poziomu PRE 341mg/dl przy dawce insuliny Lantus 1,6U po 12 h (PRE wieczór) na 71 mg/dl. Przy podawaniu insuliny Lantus występują sytuacje, że Nadir pojawia się przy PRE, kolejnej dawce leku. Jednak różnice w ciągu doby nie powinny być większe niż 20-30 mg/dl.
W podpisie jest dzienniczek, gdzie wpisuję poszczególne pomiary poziomu cukru we krwi oraz wyniki badań krwi, moczu, USG.
Fruktozamina poprawiła się, ale jednak jest nadal powyżej normy (461,50 umol/lprzy normie <390).
Matylda je teraz animondę Integra dla cukrzyków - ostatnia nowość firmy Animondy 2 x dziennie po 100 gr. (tacka).
Obawiam się o nerki. Kreatynina jest już 1,9 mg/dl.
Jeśli chodzi o samopoczucie kotki to: nie wygląda na kota z cukrzycą, ładnie je swoją porcję animondy, nie pije wody albo bardzo mało, natomiast wg mnie za mało siusia 1 x na dobę.
Prowadzący wet podawał już Cystaid i okresowo kroplówki na przepłukanie pęcherza.
Zastanawiam się nad zmianą diety na: rano tacka animondy Integra, wieczór surowe, przemrożone mięso wołowe lub pierś z indyka.
dopóki nie ustabilizujesz cukrzycy doputy nie bedziesz miała u kota stabilnych wyników np. badania moczu. Jest to bardzo ze sobą powiązane. Powiedz mi czy kotka jest kastrowana ? Można stosować zakwaszacze ale one też nic dobrego nie przyniosą, bo uzyskasz na tyle niskie pH , że pojawią się problemy z krystalurią szczawianową.