Kastracja kotki

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

bogdan_bronowice
Kontakt:

28 czerwca 2006, 09:23

Dzień dobry,

wiem, że ten temat od czasu do czasu pojawia się na forum jednak ponieważ nie znalazłem wszystkich interesujących mnie informacji w archiwum myślę, że warto byłoby ten temat usystematyzować i zebrać kwintesencję w jednym miejscu.

Ponieważ od jakiegoś czasu korzystam z usług Waszej lecznicy dla zwierząt, chciałbym zadać kilka pytań w temacie sterylizacji (kastracji kotki).
Interesują mnie takie kwestie jak:
- wiek kotki (kota również) w jakim Państwo zalecacie wykonanie zabiegu
- czas trwania zabiegu
- sposób wykonania operacji: długość nacięcia operacyjnego
- sposób szycia rany, czy zastosowana jest nić, która sama się rozpuszcza
- okres karencji po zabiegu, po którym zwierzaka można odebrać z lecznicy
- opieka (lub konsultacje) pozabiegowe
- żywienie po zabiegu i jeżeli powinno byś specyficzne, to przez jaki okres
- koszt.

Uprzejmie proszę o informacje do powyższych punktów - niedługo nadejdzie czas na kastrację mojej kotki i dlatego chciałbym mieć ten temat dobrze rozeznany.

Z góry dziękując za odpowiedź serdecznie pozdrawiam,
Bogdan
DamaKier
Kontakt:

28 czerwca 2006, 23:16

Postaram się pomóc:

- sterylizację kotki nalepiej wykonać jak najwcześniej, bo wtedy mamy największa gwarancję że kotka nie zachoruje na ropomacicze; co do dokładnego wieku to musi to ustalić lekarz prowadzący, musi stwierdzić czy stan kotki pozwala na sterylkę już czy trzeba jeszcze poczekać, myślę że taki standardowy wiek to od 6 miesięcy- ale to czy wolno w tym wieku wykonać ten zabieg u danej kotki musi orzec lekarz

- czas trwania jest uzależniony od lekarza, cięzko stwierdzić, ok. godziny trwało to w wypadku mojej kotki- tu informacji musi pan już zasięgnąć u lekarza który kotkę ma operować

- długośc nacięcia też jest zrózniocowana- to wszystko zależy od umiejętności lekarza. Czytałam o bardzo malutkich nacięciach, ale takie wykonują doświadczeni weci. Na pewno nie jest to jakaś olbrzymia rana- nawet w wypadku gdy wet nie umie wykonac bardzo małego nacięcia i rozcina "standardowo"

- tutaj równiez nie moge udzielić jednoznacznej odpowiedzi, bo to również zależy od lekarza; myslę że dużo bardziej popularne są nici rozupszczalne, taką nicią zszywana była moja kotka

- tu nic nie proadze, bo ja od razu po zabiegu odebrałam kotkę do domciu; mieszkam w maleńkim miasteczku, więc tu nie ma takiego czegoś jak okres karenacji w lecznicy- zwierzę zaraz po zabiegu zabiera się do domu

-co do opieki to kilka dni po kastracji zajrzał weterynarz, zbadał kotkę - tak było u mnie; mysle że lekarz powinien panu powiedzieć kiedy ma pan przyjśc na kontrolę

- pierwszy posiłek można podać jakieś 12 godz. po zabiegu, myusi to być coś lekkostrawnego, najlepiej dobrej jakosci karma mokra; ja przez 5 dni po kastracji podwałam jeszcze puszki, potem powórcilismy do suchej karmy

- tutaj tez nie poradzę, bo to zależy juz tylko od lecznicy; sterylizacje kotek są zazwyczaj droższe od kastracji kocurów; cena zależy od samego lekarza, od nacięcia jakie wykonał, w dużych miastach jest najczęsciej drożej; koszt waha się od 90 do 200zł (najczęsciej ok. 110- 160zł)

Jesli powiedziałam coś źle to prosze mnie poprawić :wink:

Pozdrawiam

Ania i koty
ODPOWIEDZ
  • Informacje