kastracja małego kotka
Witam mam pytanie do dr Jarka. Moja koleżanka ostatnio kupiła z hodowli malutkiego kotka rasy Cornish Rex.. I moje pytanie. Kociak ma 15 tygodni i już został wykastrowany. Czy to nie za szybko? Z tego co ja się orientuję zabieg ten wykonuje się w momwncie kiedy kotek jest płciowo dojrzały czyli około 8-9 miesiiąca, ale może coś się zmieniło dlatego moje pytanie. Pozdrawiam. Iza
-
kiedyś zadałam to samo pytanie, ponieważ przeczytałam że kociaki kastruje się przed oddaniem do nowego domu. według badań nie ma to żadnych negatywnych skutków.
potwierdzam przedmówców czy przedmwczynie
A czy pogląd o występujących wtedy anomaliach w przebiegu rozwoju (kastracja dokonana przed zakończeniem wzrostu) został już definitywnie przez medycynę weterynaryjną obalony ?Jarek pisze:potwierdzam przedmówców czy przedmwczynie
jeżeli opierasz się na publikacjach polskich to one albo powołują się na publikacje zagraniczne sprzed fefnastu lat albo przywołują inne polskie publikacje (oparte na wynikach sprzed fefnastu lat) czyli archeologia ... proponuje poczytać zagraniczne publikacje nie starsze niż 2-3 lataTess-242 pisze:A czy pogląd o występujących wtedy anomaliach w przebiegu rozwoju (kastracja dokonana przed zakończeniem wzrostu) został już definitywnie przez medycynę weterynaryjną obalony ?Jarek pisze:potwierdzam przedmówców czy przedmwczynie
-
- Informacje
-