Kichanie i 3-cia powieka w jednym oku

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

77temida

26 października 2012, 13:06

Mój kilkuletni (pow.6l) kocur kicha i ma wysuniętą trzecią powiekę na jednym oku. Wczoraj (czw 25.10) popołudniu wszystko było normalnie, nagle idąc spać ok 23:00 zauważyłam u niego wysuniętą trzecią powiekę na jakieś 2/3 oka ale tylko jednego bo z drugim jest wszystko w porządku. Przy próbach oglądania oka powieka się zasuwała nawet na całe.
Dziś po powrocie z pracy ok 12:00 widzę, że powieka jest na 1/2 oka, jest różowa z jednym czerwonym punkcikiem tuż przy wew. kąciku, tzn. k. nosa, jest taka jakby mała żyłka na tej powiece. Nie ma wycieku. Jedyną nową rzeczą którą dziś zauważyłam to, że kot kicha, czyli ma pewnie katar choć gołym okiem nie widać żadnego wycieku z nozdrzy. Je normalnie i zachowuje się jak zawsze. Do tej pory nie miał problemów ze zdrowiem, jest wykastrowany ale nie szczepiony.
Boję się że to może myć koci katar. Czy tak może być czy jest szansa, że to coś innego?
77temida

26 października 2012, 13:28

Panie Jarku co Pan o tym sądzi, co podejrzewa i jakie leczenie by Pan zastosował, jakie leki i w jakim systemie je podawać. W najbliższych dniach nie będę miała możliwości zabrać kota do wet. ale mogę załatwić leki.
Proszę o pomoc, o podpowiedź.
777temida

29 października 2012, 10:24

Kot ma cały czas od tamtej pory 2/3 oka zasłonięte, widać tylko troszeczkę oko, jednak nie łzawi ani nic podobnego,kichanie zdarza się jakby rzadziej i wygląda mi to na przeziębienie i że nie jest wspólne z tym okiem, prócz oka wszystko wygląda z kotem normalnie, co to może być???
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 października 2012, 23:13

już kiedyś o 3 powiece pisałem . Wysunieta powieka świadczy o chorobie oka lub chorobie ogólnej. Taki jest mechanizm u kota i zawsze gdy trafia do mnie taki kot bardzo ale to bardzo dokładnie go badam. Dlatego na Twoje pytanie także nie odpowiem , bo jet to problem złożony i nie da się go skwitowac jednym słowem.
ODPOWIEDZ
  • Informacje