Kot i cewnikowanie.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

damek10

02 listopada 2012, 19:24

Witam,
Mam pewien problem z moim kotem (kastrat). Kot od jakiegoś czasu miał problem z wypróżnianiem się. Tydzień temu byłem z nim u weterynarza, stwierdził chory pęcherz. Kot przez kilka dni dostawał leki, ale zbyt dużego efektu to nie przyniosło. Weterynarz zrobił cewnikowanie w narkozie. Następnego dnia kot wyrwał sobie cewnik zębami (mimo założonego kołnierza). Dziś nie było poprawy, znów zapchał mu się pecherz, znów cewnikowanie w narkozie. Godzinę temu odebrałem kota od weterynarza. Chwila nieuwagi i kot po raz drugi wyrwał sobie cewnik mimo założonego kołnierza. Nie wiem co robić, gdyż weterynaria już zamknięta. :( Liczę na waszą pomoc, z góry dzięki.
Awatar użytkownika
dobbinka

02 listopada 2012, 20:56

A nie ma w książeczce na pieczątce numeru telefonu do weta? Jeśli to jest pilne, to przecież zrozumie. dzwoń!
grachagc2

04 listopada 2012, 14:16

Niedawno miałam podobny problem z kocim pęcherzem. Moja wetka uprzedziła mnie, żeby uważać - bo kot będzie próbował wyciągać cewnik, a takie kilkakrotne zakładanie cewnika może skończyć się wyszyciem cewki .
1. Koniecznie od zaraz kup karmę która pomaga rozpuszczać kamienie w pęcherzu - to najczęstszy powód zatkania cewki , ja daję hillsa s/d, ale może być też royal urinary s/o hd, to ważne, a właściwie bardzo ważne, dajesz tylko tę karmę nic innego do jedzenia.
2. Musisz trafić do weterynarza dziś - zatkany przewód moczowy to zagrożenie życia.
3. Poproś weterynarza o założenie wyższego kołnierza, u mojego kota został przycięty z psiego do wysokości 11,5cm (nie licząc trzymaków na założenie obróżki) - ale i tak kilka pierwszych nocy było czuwanych, zębami już nie mógł wyciągnąć cewnika, ale samym kołnierzem też próbował manipulować.
4. Zrób badanie moczu - ph musi być kwaśne inaczej prosta droga znowu do zatkania
Możesz przeczytać o kurowaniu mojego kota w postach" Kot sika z krwią"
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 listopada 2012, 23:42

kołnierz jest źle dobrany. Należy go zacewnikować i zmienić kołnierz.
ODPOWIEDZ
  • Informacje