Kot posterlizacji

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Patrycja94
Kontakt:

07 lipca 2007, 17:29

Mam kotkę po sterlizacji. On była bardzo chuda, chociaż zawsze jadła najwięcej ze wszytskich moich kotów. Teraz po zabiegu w ogóle nie zaczęła tyć, chociaż je tyle samo. Zawsze słyszałam że koty po sterlizacji czy kastracji przybierają na wadze i stają się ogromnymi kotami. Nie wiem czy to kwestja czasu, czy jest chora. Strelizację miała około miesiąca temu. Nie wiem czy powiennam się zgłosić z tym problemem do weterynarza czy poczekać. Proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika
Borysek

07 lipca 2007, 18:52

Nie jest prawdą, że po sterylizacji wszystkie koty tyją. Niektóre mogą, to fakt, ale tylko wtedy, gdy mają do tego predyspozycje genetyczne, zbyt mało ruchu i za dużo jedzenia :wink: Moim zdaniem jeśli kotka jest naprawdę bardzo chuda przy tak dużym apetycie, to nie zaszkodzi jeśli przebada ją wet. Jeśli okaże się, że jest zdrowa i nie ma robaków - to najwidoczniej taka już jej uroda i powinnaś cieszyć się (a nie martwić), iż jest szczuplutka :D Kot z nadwagą (i nie tylko kot) to naprawdę nic dobrego...
ATA

07 lipca 2007, 19:11

To prawda, nie wszystkie koty po sterylizacji przybierają na wadze. Kotka mojego szefa choć i tak jest drobniutka z natury, po zabiegu jeszcze bardziej zeszczuplała. Nawet podkarmialiśmy ją przez jakiś czas kittenem żeby troszkę przytyła, bo aż żal było na tą szczupliznę patrzeć. Szef też bardzo się martwił i tak jak napisał Borysek zaczął od dokładnych badań u weta. Okazało się, że kicia nie jest zarobaczona i jest idealnie zdrowa - po prostu już tak ma :wink: Tak, że nie martw się na zapas, bo prawdopodobnie wszystko jest ok, a przy okazji pokaż kotkę lekarzowi :D
Borysek pisze: Kot z nadwagą (i nie tylko kot) to naprawdę nic dobrego...
Powiedz to tym, którzy wynaleźli czekoladę, chałwę i marcepany :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Borysek

07 lipca 2007, 20:44

ATA pisze:
Borysek pisze: Kot z nadwagą (i nie tylko kot) to naprawdę nic dobrego...
Powiedz to tym, którzy wynaleźli czekoladę, chałwę i marcepany :lol: :lol: :lol:
To fakt... :lol: szczególnie jeśli mówimy o mlecznej z chrupkami ryżowymi... :wink: :lol: :lol: <mniam>
wkarola25
Kontakt:

12 lipca 2007, 19:01

Mam mały problem związany ze swoją kotką. 19 czerwca skończyła rok i jeszcze nie miała rujki i nie wiem teraz czy powinnam ją sterylizować? To mój pierwszy kot zawsze miałam psa więc nie bardzo się na tym wszystkim znam, a od czytania na ten temat boli mnie już głowa. Jedni są za inni przeciw, już sama nie wiem jak byłoby dla niej najlepiej. Proszę o radę.
Patrycja94
Kontakt:

13 lipca 2007, 00:50

Kot osiąga dojrzałość płciową w wieku 7-12 miesięcy. Np. w schronisku zalecają (żeby nie rozmnażać kotów) robić strerlizacje od razu po osiągnięciu dojrzałości. Myślę żebyś poszła do swojego weta i jeszcze z nim pogadała. :)
ATA

13 lipca 2007, 07:04

Wkarola, spokojnie możesz teraz wysterylizować swoją kicię - mogłaś to zrobić już parę misięcy temu. Wystąpienie rujki absolutnie nie jest warunkiem niezbędnym, na zachodzie (i coraz częściej u nas) wręcz zaleca się wczesną sterylizację, przed wystąpieniem rujki ponieważ chroni to kotkę praktycznie w 100% przed rakiem gruczołów mlekowych. Z każdą kolejną rujką (występującą przed sterylizacją) to ryzyko rośnie. To, że kotka musi być dojrzała, czyli musi wystąpić pierwsza rujka to bardzo stara opinia, która nie znalazła naukowego potwierdzenia. Zresztą może kicia miała już rujkę a Ty ją przeoczyłaś. To się zdarza, zobacz tutaj: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... highlight=
Tak, że według mnie możesz się już umawiać z wetem na zabieg :wink: .
wkarola25
Kontakt:

13 lipca 2007, 13:05

Dzięki bardzo za te wszystkie info podjęłam już decyzje o sterylizacji i zapisałam moją kotkę jutro do weterynarza żeby ją zbadał i uzgodnił termin zabiegu. tz planuje to na ok 20.07 bo akurat zaczyna mi się urlop więc będę miała możliwość się nią zaopiekować po operacji.
ATA

13 lipca 2007, 13:10

W takim razie powodzenia i trzymamy baaaaardzo mocno kciuki!!!! Odezwij się proszę jak już będziecie po... 8) Mizianki dla kici :D
wkarola25
Kontakt:

13 lipca 2007, 14:51

dzięki odezwę się zaraz po tym jak wrócę od weterynarza z Nucią
Pozdrawiam
wkarola25
Kontakt:

14 lipca 2007, 14:46

Więc byłyśmy z Nucią u weta i zapisałyśmy się na 19.07 na sterylizacje. Mam pytanko - jakie karmy polecacie po takim zabiegu? wiem, że jedzenie się zmienia po sterylizacji ale chodzi mi o markę.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 lipca 2007, 16:24

ja standardowo zalecam nie zmienianie karmy ( chyba, że sa ku temu wskazania) jedynie zalecam obniżenie dawki.
wkarola25
Kontakt:

16 lipca 2007, 08:39

Właściwie to się zastanawiałam dlaczego mam zmieniać karme skoro ta moja kicia taka chudziudka jest (3,35kg) no chyba że po zabiegu się coś zmieni. Ale dziękuję za radę tak właśnie zrobię. Jak coś zauważę to wtedy zmienię karmę.
Gość-Iza

16 lipca 2007, 09:28

A ja mam pytanie dotyczące tego ile dni po sterylizacji trzeba mocno pilnować kotki? Oczywiście pierwsze 2-3 dni to z pewnością, ale ile dni po sterylce należy pilnować, żeby kotka nie skakała po szafkach i wyższych meblach? Planowałam wziąźć 2 dni wolnego + weekend, także po sterylce pilnowałabym kotki 3 dni. Ale jeśli to za mało wezmę dłuższy urlop, tylko bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich kociarzy :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 lipca 2007, 09:41

krytycznym momentem jest pierwsze 7-10 dni
ODPOWIEDZ
  • Informacje