Kot był szczepiony versifel cvr 23 września 2011
mój kot miał robioną lewatywę i niestety nie wyszło nic z przewodu - natomiast w ogromnych bólach z utratą przytomności oddał ciecz o konsystencji wodnistej zabarwiona na brązowo w domu. poza tym jak jestem u laekarza kot traci przytomność, jest blady, a lekarz jest bezradny - podaje kroplówkę ostatnio glukozę
całe wyniki krwi:
WBC 5,85 10'9/l
LYM 3,53 10,9/l
MID 0,27 10'9/L
LY% 60.4 +%
MI% 4,6 +%
GR% 35,0 %
RBC 11,80+10'12/L
HGB14,9 G/DL
HCT 41,76 %
MCV 35 - FL
MCH 35,6 G/DL
MCHC 35,6 G/DL
RDWc 22,3 %
PLT 302 10'9/L
PCT 0,23 %
MPV 7,5 - FL
PDWc 29,2 %
kot szybko traci siły
część odpowiedzi w dziale psy. A czy kot miał w ogóle jakieś inne badania poza morfologią ( fizykalne - czy był osłuchiwany - co z sercem?)
to badania z pierwszego dnia:
MCV 35
MCH 12,70
MCHC 36,70
ERYTROCYTY 13,66 MLN/MM3
HEMATOKRYT 47,38 %
HEMOGLOBINA 17,40
LEUKOCYTY 4,83 TYS/MM3
TROMBOCYUTY 461 TYS/MM3
NEUTROFILE PAŁECZKOWATE 12
NEUTROFILE SEGMENTOWATE 37
EOZYNOFILE 6
LIMFOCYTY 36
MONOCYTY 9
UWAGI: ANIZOCYTOZA - ZNACZNA Z MIKROCYTOZĄ
OBECNE PŁYTKI OLBRZYMIE
BIOCHEMIA:
ALT (GPT) 29,60
AST (GOT) 40, 60
KREATYNINA 1,62 MG/DL
MOCZNIK 59,50 MG/DL
po tym dostał sól ringeri
następnego dnia podano baytril, cerenia...
MCV 35
MCH 12,70
MCHC 36,70
ERYTROCYTY 13,66 MLN/MM3
HEMATOKRYT 47,38 %
HEMOGLOBINA 17,40
LEUKOCYTY 4,83 TYS/MM3
TROMBOCYUTY 461 TYS/MM3
NEUTROFILE PAŁECZKOWATE 12
NEUTROFILE SEGMENTOWATE 37
EOZYNOFILE 6
LIMFOCYTY 36
MONOCYTY 9
UWAGI: ANIZOCYTOZA - ZNACZNA Z MIKROCYTOZĄ
OBECNE PŁYTKI OLBRZYMIE
BIOCHEMIA:
ALT (GPT) 29,60
AST (GOT) 40, 60
KREATYNINA 1,62 MG/DL
MOCZNIK 59,50 MG/DL
po tym dostał sól ringeri
następnego dnia podano baytril, cerenia...
niestety rozkłada ręce i mówi że nie wie co to jest - kot jest w tragicznym stanie - dziś miał ogromne bóle - dostał glukozę, metoklopramid a wczoraj bajtril i cerenię. kota każe mi brać za każdym razem do domu a ja nie wiem czy przeżyje noc...
-
nie jestem weterynarzem ale ja bym rozważyła otwarcie kotu jamy brzusznej. nie myślałaś o tym żeby skonsultować się z innym lekarzem?
co z badaniem drożności jelit? Jeśli nie wie lekarz co robić pilnie trzeba szukać innego lekarza.
Panie doktorze jeżeli badanie drożności jelita bada się poprzez rentgen i lewatywę to było to robione:
opis rtg:
nie stwierdza sie obecności cieniującego ciała obcego na terenie p.pok. w żoładku widoczny gaz, poszerzenie odcinkowe pętli jelita z gromadzeniem gazu, odcinkowe pogrubienie ściany pętli jelit, poza tym obraz rtg jamy brzusznej bez zmian.
nie wiem co dolega kotu lekarz nic mi nie mowi a kot ... jest wykończony.
opis rtg:
nie stwierdza sie obecności cieniującego ciała obcego na terenie p.pok. w żoładku widoczny gaz, poszerzenie odcinkowe pętli jelita z gromadzeniem gazu, odcinkowe pogrubienie ściany pętli jelit, poza tym obraz rtg jamy brzusznej bez zmian.
nie wiem co dolega kotu lekarz nic mi nie mowi a kot ... jest wykończony.
-
na rtg nie widać wszystkiego... nie rozumiesz, że nie ma czasu na pisanie na forum i czekanie na odpowiedzi? zabierz kota jak najszybciej do innego weterynarza!
drożnożność jelit sprawdza się poprzez badanie kontrastowe przewodu pokarmowego ( wlewa się do pyska specjalny kontrast i po nim wykonuje zdjęcia jelit). Lewatywa z tym badaniem nie ma nic do czynienia.
-
- Informacje
-