kotka na antybiotyku, narazie bez apetytu, zmiana diety?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
ania1985

25 stycznia 2009, 08:57

Mam pytanie, moja kicia od 3 mcy na rc urinary miala sie super, ale od 2 dni jest nie bardzo.

dzisiaj caly dzien nie je, nie interesuje ja ani sucha ani mokra karma. nie ma goraczki, wrecz przeciwnie.

zaczela siusiac bardzo czesto dzisiaj popoludniu co dziwne, 1 raz tak robi, wczesniej wrecz odwrotnie nie siusiala- ale bez krwi i bez mialczenia. od wczoraj czesto lize cewke moczowa.

czy taki kamien jej sie sam wypluka czy moze sie calkiem przytkac?

to b wazne bo moja Pani Dr dzisiaj nie moz enas przyjac, dop. jutro wieczorem w zasadzie. powiedziala tez ze to jest cholerny bol i dlatego mala nie je i zebym sie nie martwila, ze moze nie jesc. do kiedy?

moze cos powinnam jej podac domowym sposobem?
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2009, 09:10 przez ania1985, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Amika

25 stycznia 2009, 17:30

Ja podałabym doraźnie no-spe
Awatar użytkownika
ania1985

25 stycznia 2009, 17:32

1/3 tabletki chyba sie daje prawda?

tak czy siak chodzi mi tylko o to zeby sie nie zatkala i ze strasznie dlugo nie je. jakby tak bylo do jutra rana to chyba bede jechac gdziekolwiek.
Awatar użytkownika
danuta5019

25 stycznia 2009, 18:40

Podaj no-spe,nam wet.zaleciła20mg.Mój Pusik waży 5,5kg.Ja podaję w paście Malt Soft,bo to paskudztwo jest strasznie gorzkie.Jeśli nie je,dopajaj Kicie strzykawką,letnią,przegotowaną wodą.Ja wlewam do pyszczka jednorazowo 5ml.No-spe możesz podać 2 razy dziennie,no i koniecznie do weta. Trzymaj się
Awatar użytkownika
ania1985

25 stycznia 2009, 18:48

wetka mi kazala 2 rutinoscorbiny dziennie, ale waham sie nad tym 2gim.

nospe dalam kici , niech sie nie meczy chociaz troche.

ewidentnie okazuje sie ze winowajca z przed miesiecy znowu daje o sobie znac.
moze sie sam wypluka i nie bedzie trzeba nic kombinowac.
zobaczymy co dalej.

lekarka kazala mi tez ogrzac kicie zwlaszcza brzuch termoforem- ale nie mam. polozylam obok koca butelke z ciepla woda, ale uszy ma od wczoraj mega zimne.

edytowany//
na szczescie Kicia zjadla w nocy troche suchego. robi duzo siku, ktore jest bardzo twarde czyli chyba duzo sluzu. nawet jest wyrazniejsza odrobine dzisiaj.
czytalam duzo zlych opinii o rc, zastanawiam sie nad zmiana na hillsa. nie wiem tylko czy mozna tak zmieniac karme w trakcie terapi?
lub ewentualnie robic mix?

zdziwilo mnie ze po 3 miesiacach zdarzylo sie takie cos. kiedys Wet. z Wroclawia napisl mi w mailu ze Kicia bedzie jesczcze miala bole jak piaseczek bedzie schodzil, ze bedzie przysiadac itp. ale ze wczesniej tego nie miala, to nie spodziewalam sie po tak dlugim czasie.
nie wiem czy to wina karmy czy raczej zaleta i karma dobrze dziala.

jak na zlosc nie udaje mi sie zlapac moczu do analizy bo jak tylko podchodze wierci sie w kuwecie:/
Awatar użytkownika
ania1985

26 stycznia 2009, 12:47

u kici w moczu nie znaleziono ani jednego krysztalu.
ph- 7

nie ma krwi, ciezar wlasciwy, kolor, przejrzystosc - wszystko w normie
jedyne co po raz koleny to leukocyty +2, ale odczytywane w lecznicy paskami , plus nablonki plaskie (?)

ponoc zeby badac obecnosc bakteri trzeba kota usypiac i brac je wprost z pecherza.
zdziwil mnie brak kamieni bardzo. Pani Dr powiedziala ze mogl byc jakis jeden duzy. w sumie dzisiaj kot lepiej sie ma niz wczoraj ale nie chce pic.

dziwna sprawa...wiec skontaktowalam sie z lekarzem u kt kupuje zawsze karme, stwierdzil ze kici szybko przejdzie jak przelecze ja antybiotykiem. ma mi dac synergal.

i teraz jestem w kropce bo nie wiem czy podac ten antybiotyk?
przeciez nie bede kotki usypiac zeby zadecydowac czy dawac antybiotyk.

synergal juz brala kiedys przy chorobach gardla i swietnie zdawal egzamin.

najbardziej mnie jednak martwi ze kot nie chce jesc, nigdy tak nie ragowal. pochrupala dzisiaj troche suchego 2 razy dopoludnia, wypila sok z saszetki nie tykajac miesa, wiec nie jest tragicznie, ale to jest niepokojace.
Awatar użytkownika
ania1985

26 stycznia 2009, 19:25

podlam tabletke synargelu

mi z paskow wyszlo ph 6

lekarce 7

ale to tak supe rpomaranczowo sie pasek zabarwil, ze az sama nie wiem. przy zasadowych barwi sie na zielono.
ATA

26 stycznia 2009, 20:08

Aniu, zapomniałam Ci napisać, że karmy, o których dziś rozmawiałyśmy są dostępne w Krakvecie. Choć może jeśli kicia ma jednak dobre pH to na razie nic nie zmieniaj :wink:
Awatar użytkownika
ania1985

27 stycznia 2009, 06:35

nie wiem czy moj wynik jest dobry czy lekarki.
bede jeszccze testowac.
karme zamowilam ale mysle ze ze 2 dni zanim przyjdzie.

edycja//

kot byl ewidentnie przeziebiony, juz jest idealnie. antybiotyk zadzialal. juz nawet ladnie pije. normalnie je.jeszccze czasem kicha.

za ja glupia sie nie kapnelam w pore- kichal, lalo sie z nosa, gorace powietrze, zaropiale oczko,uszy zimne. jesczzce jakas mini brodawka kt juz znikla przy pyszczku byla..
ODPOWIEDZ
  • Informacje