Kotka śmiesznie przechyla głowę, co to?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

NATAN

16 czerwca 2011, 22:55

Witam,
Potrzebuję nowego, kolejnego pomysłu co do przekrzywiania głowy mojej maie coonki. Przekrzywia ją tak, że sprawia wrażenie jakby nie widziała na oko lub nie słyszała na ucho. Po dogłębnym badaniu uch nie wykryto w nim żadnych stanów zapalnych. Dziwnie strzyże uszami. Czasem wydaje mi się, że jej głowa zamienia delikatnie kształt, przez te dziwnie pracujące mięśnie. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Może to jakaś przypadłość neurologiczna?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 czerwca 2011, 11:37

z twojego opisu wyraźie wynika , że masz do czynienia albo ze zmianami neurologicznymi związanymi z OUN albo ze zmianami w obrębie ucha środkowego lub wewnętrznego. Postawienie diagnozy wymaga jednak dokładnego zbdania kota.
natan

18 czerwca 2011, 15:13

Dziękuję za szybką odpowiedź. Mój weterynarz przebadał uszy mojej kociastej bardzo dokładnie. Również takim baardzo dłuugim zgłębnikiem, aż do błony bębenkowej wszystko jest wzorowe, czyściutkie.
W badaniu nie znalazł nic niepokojącego.
Co jeżeli przyczyna będzie neurologiczna? Kotka ma teraz 15 miesięcy. Rośnie normalnie, ma apetyt, jest wesoła, może tylko trochę "trzepnięta" jakby miała takie kocie ADHD. Czy można to tak zostawić? Mieszkam w małym mieście i w mojej okolicy próżno szukać kociego neurologa.
Jest to bardzo piękna kotka wystawowa. Na swojej pierwszej wystawie zdobyła II miejsce w Best in Show. Miałam według niej plany hodowlane. Nie miała jeszcze wprawdzie rujki, ale niektóre koteczki dojrzewają później, prawda?Czy jeżeli z tą głową tak zostanie to przekreśla ją według Pana jako matkę?
Pozdrawiam. N
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 czerwca 2011, 00:09

nikt nie odpowie Ci na te pytania bez badania i oglądnięcia kota.
ODPOWIEDZ
  • Informacje