krew i wydzielina w uchu kota

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Kalia

30 kwietnia 2011, 23:17

Mój kot ma problemy z uszami, pojawiła się w nich brązowa wydzielina. Od kilku dni drapie się po nich aż do krwi. Dziś zaczął widocznie przekręcać głowę w prawą stronę i jednocześnie ucho po tej stronie wydaje dziwny dźwięk gdy trzęsie głową, jakby trzeszczało, chlupotało. Na zewnątrz nie ma żadnych objawów. Wyczyściłam płynem do czyszczenia uszu dla psów i kotów, na waciku pojawiło się dużo brązowej wydzieliny i oprócz tego krew, była świeża, pochodziła z przewodu słuchowego, nie z małżowiny. Myślę, że to może być świerzb, co tłumaczyłoby też nieprzyjemny zapach z ucha. Skąd w takim razie krew i ten dźwięk? Wiem, że najlepsza byłaby wizyta u weterynarza, ale staram się ich unikać i chodzę tylko po leki, bo kot był przez lata dziki i ma duży problem z obcymi, a jeszcze większy z transporterem.
Kalia

30 kwietnia 2011, 23:23

Dodam, że kot od prawie 5 miesięcy nie ma kontaktu z innymi zwierzętami (jest kotem kanapowym) oprócz psa, który jest zdrowy.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 maja 2011, 23:00

kot wymaga wizyty u lekarza , który stwierdzi co jest powodem tej infekcji uszu u kota i dobierze leki w zależnosci od postawionej diagnozy.
ODPOWIEDZ
  • Informacje