Dzień dobry,moj kot jest kastratem i ma ok 1,5-2lata.Problem pojawił się gdy zaczął wymiotować-dostał wtedy 3 zastrzyki (wet powiedziala że ma podrażnione jelita) i wymioty minęły.Później pojawiła się krew w kale-wet powiedziała,że to mogą być pierwotniaki i kazała dać anipracol po 0,5tabletki przez 3 dni a po 2 tygodniach ostatnią połówke.Krew pojawiła się jeszcze parę razy.Teraz kot ma dość rozluźniony stolec-raz nawet ochlapał kuwetę.Kot jest przygarnięty od weta u którego był ten sam problem+śmierdzące bąki-dostawał wtedy proszek dosypywany do jedzenia entepioferment.Gdy dostypałam mu ten proszek,to kupa troszkę się poprawiła,ale nadal była luźna.Kot miał robione test na FeLV i FIV-wynik negatywny i badanie moczu i krwi-wyniki dobre.
Do jedzenia dostaje suche:one adult purina,royal canin (oraz sensitive,hair&skin,intense hairball),perfect fit a mokre gourmet,iams,hills,sheba i czasem kitekat i whiskas.Dostaje też witaminy gimpet (jokies i multi-kiss) i pastę odkłaczającą gimpet i ma posianą trawkę.Nie wiem,ale może źle robię,że ma tak zróźnicowaną karme,może powinnam dawać mu najwyżej dwie firmy.Kot zachowuje się normalnie.Gdy go biorę na ręce to mam wrażenie,że kot ma trochę powiększony brzuszek,ale to może dlatego że delikatnie przytył-podczas wymiotów schudł-a może jestem przewrażliwiona bo to mój pierwszy kot.Proszę o radę.
Krew w kale a potem rozluźniony stolec
Moje kociaki ostatnio przeszły coś podobnego wymioty i to dość poważne, biegunka i wzdęte i twarde brzuchy które się trochę rozluźniały gdy brało się je na ręce tak jak dziecko czyli na ramię i masowało się wtedy brzuszek a co do karmy to wet zabronił mi podawać mokre jedzenie miały jeść tylko suche i to dla małych kociaków i pomogło może przynajmniej przestań podawać mokre jedzenie bo ono rozluźnia najbardziej...
On sporo je mokrego a suche tylko od czasu do czasu,choć ma stały dostęp.A wczoraj wieczorem zrobił kupę (kolorystycznie) prawie białą.Była bardzo blada i bardzo jasno brązowa-nie wiem czy to świadczy o czymś konkretnym.Narazie zastosuję się do Twoich rad i ograniczę mu jedzenie mokrego.Zobaczymy.
przyczyn moze bys sporo, od robali i pierwotniakow, przez uczulenia i bledy zywieniowe do choroby np. trzustki. Ale skoro piszesz, ze w miejscu z ktorego go wzielas inne koty tez maja podobne objawy (chyba ze zle rozumiem) to jednak szukalabym w strone czegos zakaznego. Czyli badanie kupska na poczatek.
Czym go karmisz?
I przepraszam ze bede obrzydliwa ale piszesz o nietypowym wygladzie wczorajszej kupy. Tez byla luzna? Ze sluzem, krwia? Smrod z kuwety chce urwac nochala?
Czym go karmisz?
I przepraszam ze bede obrzydliwa ale piszesz o nietypowym wygladzie wczorajszej kupy. Tez byla luzna? Ze sluzem, krwia? Smrod z kuwety chce urwac nochala?
Liwia pisze:Czym go karmisz?
Anonymous pisze:Do jedzenia dostaje suche:one adult purina,royal canin (oraz sensitive,hair&skin,intense hairball),perfect fit a mokre gourmet,iams,hills,sheba i czasem kitekat i whiskas.Dostaje też witaminy gimpet (jokies i multi-kiss) i pastę odkłaczającą gimpet i ma posianą trawkę.Nie wiem,ale może źle robię,że ma tak zróźnicowaną karme,może powinnam dawać mu najwyżej dwie firmy.
widzisz, oczy z guzikow jakos mam i zacmienie intelektualneATA pisze:Liwia pisze:Czym go karmisz?Anonymous pisze:Do jedzenia dostaje suche:one adult purina,royal canin (oraz sensitive,hair&skin,intense hairball),perfect fit a mokre gourmet,iams,hills,sheba i czasem kitekat i whiskas.Dostaje też witaminy gimpet (jokies i multi-kiss) i pastę odkłaczającą gimpet i ma posianą trawkę.Nie wiem,ale może źle robię,że ma tak zróźnicowaną karme,może powinnam dawać mu najwyżej dwie firmy.
kupa ma dość inensywny zapach i już nie pojawia się w niej krew,śluzu też nie ma.Nie wiem czy inne koty u tej pani wet od ktorej był przygarnięty mój też miały takie objawy,ale ten miał napewno,bo jak go brałam to właśnie w/w proszek dała mi wet "na drogę".
no i dodam,że kupę robi dwa razy w ciągu dnia a wcześniej jakby miał lekko wzdęty brzuszek,bo chodzi taki niepewny,a gdy już sprawę załatwi to dopada do zabawek i szaleje.
No i oczywiście bardzo mocno dziękuję za zainteresowanie problemem
No i oczywiście bardzo mocno dziękuję za zainteresowanie problemem
I przepraszam ze bede obrzydliwa ale piszesz o nietypowym wygladzie wczorajszej kupy. Tez byla luzna? Ze sluzem, krwia? Smrod z kuwety chce urwac nochala?[/quote]
tak była luźna
tak była luźna
jest duże prawdopodobieństwo że Twoja kicia złapała wirusa moje na samym początku dostały na zatrzymanie wymiotów, na skurcze coś przeciwbólowego i coś tam jeszcze chyba na biegunke bo była z krwią przez jeden wieczór miały głodować a później miałam podawać tylko suchą karme i wrazie konieczności smecte ewentualnie węgiel , dostawały też antybiotyk dwa razy dziennie co do nazwy to nie pamiętam ale wyszły z tego tylko tak się rozpieściły że bez powodu każą sobie masować brzuszki
no właśnie kot miał wymioty i dostał zatrzyki i wymioty ustały a potem krew w stolcu (znowu leki i krwi nie ma) a teraz luźny stolec.Czasem delikatnie masuję mu brzuszek ale długo na to nie pozwala bo gryzie i czuję że brzuch przed wypróżnieniem jest powiększony.To wszystko w ciągu 2,5-3 tygodni
jeden z moich kociaków gdy mu masuję brzuszek zęby zaciska na mojej ręce a gdy brzuch mięknie to zasypia więc może kicia powinien wtrafić do lekarza i być leczony bo zbyt długa biegunka może być groźna bo się oddwadnia organizm a i te skurcze też są bardzo bolesne
kot dużo pije więc chyba odwodnienie mu nie grozi.Narazie odstawię mu karmę mokrą a potem ograniczę do jednej saszetki i zobaczymy jakie będą efekty.Jak po 2-3 dniach nie będzie poprawy,to będę zmuszona zrobić badanie kału.Mam tylko nadzieje że to nic poważnego.
-
- Informacje
-