Laktuloza

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

solmik

03 lutego 2008, 23:35

witam

zalecono mi rozwniez dla Boryska laktuloze - p. wet napisala na recepcie LAKTULOZA no i pani w aptece sprzedala mi ...syropek o smaku pomaranczowym...nie jestem pewna czy aby o to chodzilo...czy mam podawac malemu syropek dla dzieci o smaku pomaranczowym???

czy znacie jakies inne postacie laktulozy???

p.s. do wyboru mam laktuloze albo ten nieszczesny blonnik - wczesniej przeze mnie wspomniany...:-/
Awatar użytkownika
Amika

04 lutego 2008, 01:18

Solmik jest jeszcze lek o podobnym działaniu Duphalac, może ten jest bezsmakowy, bo Laktuloza jest jeszcze o smaku truskawkowym.

A czy ten błonnik podaje się sam czy mozna go mieszać z jakimś jedzeniem?

Wydaje mi się, że do diety warto wprowadzić brązowy ryż. Zawiera dużo blonnika. Co prawda długie gotowanie nie jest wskazane, ale można zmielić, zalać gorącą wodą i jak napęcznieje można dodawać do jedzenia
Awatar użytkownika
Borysek

04 lutego 2008, 13:45

Solmik, a czy Borysek toleruje laktozę (czy po świeżym mleku - jeśli kiedykolwiek pił - nie miał biegunek)? Laktulozy nie powinno się podawać przy nietolerancji laktozy. (Piszę tak na wszelki wypadek :wink: ).

Ten błonnik, to chyba z jedzonkiem powinnaś mieszać, bo sam w czystej postaci może prowokować wymioty (na zasadzie "kociej trawki"; tak mi się przynajmniej wydaje :roll: ).
solmik

04 lutego 2008, 14:22

on niestety nawet wymieszany z jedzeniem prowokuje wymioty....no coz...:-/

a jesli chodzi o tolerancje mleka to nie wiem jak to z Boryskiem jest gdyz nigdy nie mial mozliwosci probowania tego specyfiku...;-)
ODPOWIEDZ
  • Informacje