Luźny stolec u kota

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Lingus

23 września 2013, 12:55

Witam. Otóż zacznę od początku. Zanim kot został poddany kastracji było wszystko w porządku (pragnę wspomnieć ze weterynarz, który wykonywał kastrację robił to gołymi rękoma nie wiem czy to ma znaczenie, ale lepiej napisać) i wtedy się wszystko zaczęło. Kot miał cały czas luźny stolec albo biegunie nie wiem czy to jest to samo ale kupka nie była związana. Poszedłem z nim do innego weterynarza (dotychczasowy był na urlopie) i pani weterynarz podała antybiotyk i przepisała leki w postaci tabletek (Clavubactin). Przez około miesiąc wszystko było dobrze, a i jeszcze zmieniłem karmę na Royal Canin Indoor + Canin Sterilised 37 ale wszystko znowu wróciło. Wróciłem do weterynarza i pani podała mu znowu to samo ale biegunka po miesiącu wróciła. Następnie pani weterynarz zleciła badanie stolca na pasożyty,glisty oraz na gardioze, ale było wszystko w porządku. Więc zleciła następne badanie krwi oraz biochemie po czym stwierdziła, że jest wszystko w porządku. Zaleciła kupienie karmy Hill's Prescription Diet z/d Low Allergen Feline. Powiedziała żeby karmić przez 3 miesiące i jak nic nie przejdzie będą następne badania. Jednak po dłuższym namyśle z dziewczyna stwierdziliśmy, że pójdziemy z kotem do innego weterynarza. Pan weterynarz zaczął kotu dawać rożnie zastrzyki (zrobiłem zdjęcie, bo nie mogę się rozczytać co jest napisane) pięć dni pod rząd kolo 20 zastrzyków i powiedział, że to ma pomóc. Zalecił mu także karmę Royal Gastro Intestinal. Mówił żeby zrobić usg (zdjęcie w linku poniżej), ale podobno jest w porządku. Po tych wszystkich zabiegach kot nie robił kupki przez 3,5 dnia, aż w końcu mu się udała i była już zwarta/twarda. Następnie zapisałem sobie wszystko co i jak się działo. 16.09.13 godzina 4.30 kot rzygał z kłakami zaraz potem rzygał jakaś białą ślina i zrobił kupkę, o godz 12.30 znowu rzygi białe/żółte wyglądające jak woda. 19.09.13 godzina 5.30 stolec początek twardy reszta miękka. 21.09.13 godzina 15.00 stolec twardy. 22.09.13 godzina 3.00 kupa rzadsza. I w końcu 23.09.13 godzina 6.10 początek rzadki przy końcu już kupa biegunkowa (kot już nie wymiotuje).Kot teraz stołuje się Hill'sem z/d apetyt ma nieziemski dużo pije wody. Teraz moje pytanie brzmi następująco, co mam robić czekać dalej aż się ustabilizuje? jakie kroki mam podjąć? Proszę o jak najszybszą odpowiedz.

http://www44.zippyshare.com/v/48204294/file.html - usg
http://www25.zippyshare.com/v/63600026/file.html - leki które dostawał
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 września 2013, 11:25

można się do Twojego opisu odnieść , ale jeśli posadzisz Twój opis dokładnie w czasie. Mamy ostatnie zdarzenia daty, ale kiedy była kastracja , kiedy to się zaczęło. Mam nadzieje , że rozumiesz jeśli kastracja miała miejsce 3-6 miesięcy wstecz czy jeszcze później to , wspólnego mianownika te rzeczy nie znajdą. Leki aby odczytać to trzeba grafologa. Usg bez opisu nie mówi NIC!
ODPOWIEDZ
  • Informacje