We wrześniu dołączyła do naszego domu druga kotka, dzięki temu miałam pogląd na wagę moich dorastających kotek. Trochę się zaniepokoiłam, gdy Hime (ur. 18.02.11) zaczęła być lżejsza od Kori (ur. 1.06.11) i od listopada zaczęłam monitorować ich wagę. Z początku waga wzrastała obydwu kotką, w grudniu obie ważyły tyle samo, czyli 2,9kg. Niestety miesiąc później młodsza miała już 3,2kg, a starsza 2,7kg. Dziś się już bardzo zaniepokoiłam, bo po kontrolnym ważeniu wyszło, że Hime waży już tylko 2,3kg. Nie jest jeszcze wykastrowana. Obie kotki jedzą tą samą karmę, z początku dla juniorów, teraz mieszam im z z Housecat. Hime ma prawie rok, a jej waga mnie trochę martwi (dodam, że to dachowiec - mam ją w avatarze).
Proszę o radę.
Moja kotka ciągle chudnie
- Hime i Kori
Byłam wczoraj u wet z nią. Okazało się, że ma coś z bioderkami, bardzo płakała przy badaniu Teraz musimy ją obserwować, jak będzie źle się z nią działo, to na leczenie. Po za tym pan doktor nas uspokoił, bo Hime ma "coś z syjama" i będzie drobniejsza, niż Kori - typowy dachowiec.
mimo tego samego gatunku zwierzęta nie muszą się rozwijać równomiernie. Należy dokładnie śledzić stan zdrowia kotów i je obserwować. Żeberkapowinny być wyczuwalne tak jak i kręgi. Ale nie nadmiernie wyczuwalne.
-
- Informacje
-