Naelektryzowany KOT!?
Proszę o podpowiedź - co jest memu kociakowi? 6 miesiecy, kocur brytyjski. Ostatnio jest momentami dziwnie niespokojny, gwałtownie siada i liże np ogon - dziś chyba odkryłam przyczynę! Mianowicie głaszcząc go prawie za każdym razem czuję przechodzące przez niego napięcie elektryczne (aż słychać trzaski!) Co z tym fantem zrobić? Gdzie leży przyczyna? Czy możliwe, że ma to od leżenia przy monitorze komputera? Jak mu pomóc? Wyraźnie go to męczy, mnie z resztą też....
Zimą, kiedy w domach wilgotność powietrza spada, futro może się elektryzować. Jeżeli to rzeczywiście jest przyczyną nerwowego zachowania Twojego kota - są spray'e antystatyczne dla kotów, które lekko natłuszczają wysuszony włos (podobno dobre, jednak na swoim kocie nie sprawdzałem ). Jeśli futro jest w nienajlepszej kondycji (przesuszone, matowe) powinnaś zwiększyć też w pokarmie ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (dodając po kilka kropli oleju lnianego i z nasion winogron). Gotowym b. dobrym preparatem jest Efa Olie. Zwiększyłbym też wilgotność powietrza w domu (wyjdzie na zdrowie nie tylko kociakowi ).
-
- Informacje
-