obecnosc artrospor trichophyton sp.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

27 kwietnia 2009, 16:01

witam!
moj kotek od paru tygodni zaczal lysiec pod pyszczkiem, teraz ma taka rozowiotka plame od ucha do ucha pod pyszczkiem, na poczatku nasz wet nie wiedzial co to myslal ze to uczulenie, dostal zastrzyk- antybiotyk i cos przeciwswiadowego, i do smarowania vetgold. zrobilismy badanie mykologiczne w kierunku dermatofitow. po dwoch tygodniach okazlo sie ze to grzybica i wykryto obecnosc artrospor trichophyton sp. nie mowie juz o tym skad to sie wzielo, bo tylko od innego zwierzaka moze sie zarazic, a to nie jest kot wychodzacy, ale nie o to chodzi. chcialam zapytac czy stosuje dobre leki. lekarz przpisal kotu lamisil 125mg tabletki i lamisilat 10mg/g 1% aerozol. 1/4 tabletki/dzien i 2xpsikanie/dzien. zawijam mu pod szyjka bandaz wtedy tak nie drapie. boje sie poniewaz te leki podaje od wtorku, i chyba nic nie daja. prosze o rade, co Pan o tym mysli i co by zalecil w takim przypadku
i mam jeszcze jedno pytanie, czy to prawda ze tabletki zwlaszcza przeciwgrzybiczne bardzo szkodza na watrobe u kociakow?
nie wiem czy to istotne... ale kot zaczal zalatwiac sie (siusiac) poza kuweta, ma 11 miesiecy i od poczatku zalatwial sie do kuwety

prosze o pomoc!!
moj email to kasia84@gazeta.pl
gg 3076296
z gory bardzo dziekuje za szybka odpowiedz
pozdrawiam serdecznie
Kasia
Gość

27 kwietnia 2009, 22:48

udalo mi sie zrobic zdjecie
tak to wyglada
Obrazek

lub jak sie komus nie wyswietla to
http://img48.imageshack.us/my.php?image=27490194.jpg
KAsia
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 kwietnia 2009, 09:40

wygląda rzeczywiście na pięknego grzybka, ale jest już leczony i tak trzymaj, musisz jednak pamietać , że nie ma leków , które nie miałyby ubocznych efektów działania.
Gość

29 kwietnia 2009, 10:59

dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Informacje