odrobaczanie
bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi na pytanie - czy kotunia trzymana tylko w domu powinna być odrobaczana?
Trudno na to pytanie w prosty sposób odpowiedzieć. Wydawałoby się, że domowych futrzaków nie trzeba odrobaczać i sporo moich znajomych tego nie robi. Ja jednak pracuję na wsi i mam w pracy całe stadko wychodzących i z różną częstotliwością odrobaczanych kotów (nie wszystkie można łatwo złapać). Boję się, że mogę coś na butach, albo ubraniu przywlec. Dokarmiam też dziczki na osiedlu więc może się coś przyczepić. A wszelakie buty moje futro kocha namiętnie, tuli się do nich, ociera, czasem na nich śpi więc nigdy nic nie wiadomo. Dlatego raz na pół roku dostaje Pratel, albo Drontal tak na wszelki wypadek. Na pewno lepiej byłoby zbadać od czasu do czasu kał i odrobaczać tylko wtedy, kiedy jest to naprawdę konieczne, ale do tej pory jeszcze tego nie robiłam. A powinnam Właściciele wychodzących kotów też .
zdecydowanie tak. Wyjątek : je tylko przemysłowe karmy, nie ma do czynienia z butami i ziemią czy też podłogą gdzie chodzi się w butach i nie rodzi, nie ma doniczek z ziemią w domu lub nimi się nie zajmuje, nie poluje na owady, pije tylko przetworzone produkty.
czy kot musi byc odrobaczany koniecznie dwa razy? Mój kot dostał Pratel(pol tabletki) Nie wymiotował ani nic podejrzanego nie zauwazyłam w kale. Jest to kotek niewychodzacy, nie majacy do czynienia z innymi zwierzetami. Dawac mu drugą polowke za dwa tygodnie czy starczy raz?
nie nie musi. Jeśli byłoby cos w kale lub wymiotach to tak.
To ja się poczepię. w łykend jadę na wieś i mam zamiar odrobaczyć koty tam mieszkające. Odrobaczam je tylko ja, nieregularnie. Koty mają świerzba i chciałabym im tym razem podać coś skutecznego, co by wszystko wytruć, o ile się da. Co mam im zaordynować? Stronghold? Czy Pratel? Czy może coś innego? I czy powinnam im podać po paru godzinach parafinę? Nie mam możliwości sprawdzić, czy kupa była prawidłowo, co przy odrobaczaniu jest bardzo ważne. Jeżeli mam podać parafinę, to ile? I czy mogę taką, która jest dostępna w aptece? Dziękuję za odpowiedź. Marta.
jeśli maja świerzba to daj im stronhold, a po im ta parafina? Stronhold aby działa na świerzba musi być powtórzony. Jeśli koty żyja w zaświerzbionym środowisku to powinny być regularnie skrapiane stonholdem.
-
- Informacje
-