P. Jarku, brzuch po operacji- czy wszystko jest o.k.?
Moja młoda kotka była niedawno sterylizowana i trochę poniżej nacięcia ma taki grubszy brzuch. Nie wiem czy jest coś nie tak czy brzuch powinien być całkiem płaski czy tak powinno to wyglądać? Prawie cały czas jest zamknięta w klatce, wychodzi tylko na jedzenie i do kuwety. Daje jej tak z pół godziny by trochę rozprostowała kości, wtedy biega i bawi się ale czasem wtedy nie chce się dać złapać i szybko biega i skacze po meblach zanim ją złapię. Boję się że jej to może zaszkodzić. Czy nie może sobie nawet trochę pobiegać? Staram się ją pilnować aby nie wariowała ale nie zawsze się udaje. Moja babcia miała taką operację to lekarze kazali jej chodzić by nie zbierał sie płyn czy coś takiego. Czy kilka skoków i pół godziny biegania i zabawy może jej zaszkodzić?
Brzuch po kastracji jest lekko opuchnięty, to normalne, chyba, że od zabiegu minął już dłuższy czas. Kotka nie powinna się wspinać ani naciągać brzuszka, najlepiej ograniczyć jej możliwość dzikich zabaw do minimum.
a możesz zrobi zdjącia teo brzucha. Niestety nie wiadomo dokładnie o czym piszesz, czy o przepuklinie, czy bliźnie , czy jeszcze oczymś innym.
-
- Informacje
-