Bardzo proszę o radę w sprawie mojego 16-letniego kiciusia ale na samym początku podam kilka podstawowych i być może przydatnych informacji:
- kot niekastrowany, całkowicie domowy bo 'niewychodzący'
- nigdy nie miał usuwanego kamienia
- do tej pory był radosnym i energicznym kotem
- długo wybudzał się po narkozie 6 lat temu (zabieg usuwania świerzba w uchu)
- obecna waga - około 2.5 kg
- jakieś 4 lata temu wypadł mi prawy kieł - bez krwi i bez innych objawów.
Od kilku tygodni jadł regularnie ale jakby mniej i zaczął chudnąć, a od kilku dni niestety jest osowiały i wczoraj zaczął krwawić z dziąseł(oczywiście do pyszczka nie dał sobie zajrzeć). Dziś z samego rana byliśmy z nim w najbliższym punkcie weterynaryjnym. Diagnoza: ostre zapalenie dziąseł i bardzo znaczący kamień nazębny. Dostał zastrzyk przewciwzapalny oraz 8-dniową terapię Stomorgyl-em.
Pani doktor powiedziała, że po wyleczeniu zapalenia konieczne jest usunięcie kamienia ale to zabieg pod narkozą, z której z racji wieku może się nie wybudzić.... Bardzo mnie to zmartwiło, bo bardzo bym chciała mu ulżyć w cierpieniach z zębami, ale nie chcę go przy tym stracić. Tak więc:
Czy jest JAKAKOLWIEK możliwość aby na te stare lata pomóc mu z ząbkami nie skazując go jednak na narkozę...? Bardzo, bardzo proszę o pomoc i radę!
Pilnie proszę o radę: kot 16-letni a usuwanie kamienia
wykonaj solidną analizę krwi i jeśli wszystko ok zrób porządek z zębami
-
- Informacje
-