posikiwanie kotki

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

beatamkud

20 grudnia 2009, 20:21

Witam! Mam problem z 3-letnią sterylizowaną kotką. Od dnia, w którym znalazła się u nas (miała wtedy ok. 2-3 miesiące) - załatwiała swoje potrzeby w kuwecie. Dwa miesiące temu miała zapalenie pęcherza. Teraz jest wszystko dobrze! Karmię ją Royal Canin urinary. Od pewnego czasu zaczęła posikiwać w różnych miejscach. Kuwety (a ma je 2) omija szerokim łukiem - nie zmieniałam ich miejsca, nie zmieniałam rodzaju żwirku, kuwety czyszczone są codziennie, ale to nic nie pomaga. Mam wrażenie, że to uraz po bardzo bolesnym oddawaniu moczu w trakcie choroby. Kotka chyba boi się siusiać do kuwety, bo pamięta ból, który przy tym czuła. Czy istnieje może jakiś rodzaj atraktanta, którym można byłoby spryskać kuwetę by stała się bardziej atrakcyjna dla kotki i by budziła jej zainteresowanie?
Bardzo proszę o kontakt, jeśli ktoś mógłby mi pomóc.
Pozdrawiam
Hikari

20 grudnia 2009, 21:19

Jeśli chodzi o preparaty, łatwiej będzie znaleźć coś odstraszającego i spróbować spryskać miejsca, w których się załatwia... na szybko, polecam położyć w tych miejscach skórki jakiegoś cytrusa...
Awatar użytkownika
Amika

21 grudnia 2009, 08:12

Jeśli po wyleczeniu pecherza załatwiała sie do kuwety, a problem pojawił się później (tak zrozumiałam z Twojego postu), to pewnie kotka ma nawroty choroby i dlatego unika kuwety. Koniecznie zbadaj jej mocz.
Nie w każdym przypadku sprawdza się ta karma.
Rozumiem, że kupę robi w kuwecie.
Awatar użytkownika
spinoo
Kontakt:

23 grudnia 2009, 09:30

Moja jedna z kotek miała problemy z pęcherzem / najprawdopodobie SUK/ dlatego profilaktycznie podaje przez kilka mc potem mc przerwy i ponownie CYSTAID .
ODPOWIEDZ
  • Informacje