Mam dorosłego kocura który jakieś 2 tygodnie temu był kastrowany, dzisiaj na podłodze znalazłam kałużę moczu, miał ciemny kolor taki brązowy (nie zaobserwowałam tego wcześniej bo kot większość czasu przebywa na zewnątrz), mam kilka kotów i nie jestem pewna który to zrobił ale raczej ten świeżo po kastracji bo w tym pomieszczeniu przed znalezieniem kałuży chyba tylko ten kocur przebywał, w dodatku na tylnej części pleców tzn. tak na górnej części tylnej nogi u tego kocura zauważyłam ciemną plamkę brązowo-czerwoną- może to krew? ( plamkę widać wyraźnie bo kot jest cały biały) mocz ma intensywny zapach, kot często zostawiał taki sam "zapach kocura" w różnych miejscach i min. dlatego go wykastrowaliśmy. Wokół pęcherza nic podobnego nie widzę. Kot jest ruchliwy, bawi się, ma apetyt, w zachowaniu nie widzę zmian, wygląda na zdrowego, nie czuje ciągle parcia na mocz ani też nie wylizuje często okolic pęcherza.
Czytałam, że taki ciemny mocz (nie wiem czy kolor to efekt obecności krwi? )może mieć podłoże takie jak: infekcja pęcherza, kamienie ale też i stres , czy to właśnie któreś z tych rzeczy może mieć mój kot? Czy kot po kastracji może nadal mieć taki nieprzyjemny "zapach kocura"? Co dolega mojemu kotu i jak to leczyć?
Problemy z pęcherzem po kastracji
-
Zapach koci tak szybko nie zniknie. Więcej na odległość raczej nikt Ci nie pomoże. Radzę udać się do weterynarza opisać objawy i niech go lekarz zbada.
a po co zgadywać lepiej zebrać mocz do badania . To wiele wyjaśni.