Problemy z trzustką

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

czzarownica

17 lipca 2012, 20:47

Dzień Dobry!
Mam problem ze swoim kotem Tadeuszem (2 lata, kastrat). Rok temu przytrafiło mu się zatkanie, zakłaczenie, co spowodowało zapalenie trzustki. Miał także dwa razy problemy z pęcherzem (kryształy w moczu), które zostały wyeliminowane. Zaniepokoił mnie stan kota, ponieważ od dwóch dni więcej spał, chodził osowiały, mniej jadł. Kilka dni wcześniej zauważyłam, że więcej pije niż zwykle i więcej oddaje moczu za jednym razem. Obecnie te objawy minęły. U kota zdiagnozowano zapalenie gardła i dziąseł. Dostał antybiotyk i steryd. Następnego dnia zostało wykonane badanie moczu i krwi.

MOCZ
mętny
jasnożółty
pH 8
1,043
LEU 500
PRO TR
GLU 100
KET neg
UBG nor
BIL neg
BLD neg
leukocyty - poj, bakterie nieliczne, nbł brak

KREW
GLU 193
pozostałe wyniki morfologii w normie

Ze względu na obecność glukozy w moczu i podwyższonej w krwi podejrzewano cukrzycę lub reakcję na steryd. Dzisiaj rano zostały wykonane ponowne badania krwi i glukoza była w normie jednak zdiagnozowano zapalenie trzustki.

GLU 122
AMYL rozcieńcz próbe (co oznacza że jest bardzo wysoka)
CREA 1,54
GOT 51,9

Tadeusz otrzymał antybiotyki (nie wiem dokładnie, jakie). Gardło ma dalej zaczerwienione. Jednak od wczoraj jest mniej osowiały niż wcześniej. Je, pije wodę. Oddaje mocz regularnie. Często się oblizuje, przełyka ślinę. Od dwóch dni nie oddał kału. Dostaje pastę odkłaczająco Bezopet. Czy to może być zakłaczenie? Nadmienię, iż kot nie wymiotuje włosów nawet po zjedzeniu trawy. Jego stolce często zawierają dużo włosów. Czy powinny być wykonane inne badania? Dodam, że pół roku temu, gdy kot miał zapalenie pęcherza było wykonane USG i było wszystko ok z nerkami. Czym powinnam go karmić w związku z tą bardzo wysoką amylazą i zakłaczaniem? Obecnie dostaje karmę RC Gastro Intestinall, wcześniej był karmiony karmą suchą Purina Ster oraz karmą mokrą Bozita i Hills. Bardzo proszę o poradę i chętnie przyjmę wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
Marcelina
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 lipca 2012, 11:30

zdecydowanie zdjęcie brzucha pilnie i szersza diagnostyka trzustki. Bardzo dokładnie powinien przebadać kota lekarz.
czzarownica

25 lipca 2012, 21:44

Kot doszedł do zdrowia po serii antybiotyków i ranigaście. Je normalnie, wypróżnia się regularnie, jednak martwię się, że ten problem powróci. Czy wysoka amylaza może wskazywać również na zapalenie dwunastnicy? Pani weterynarz stwierdziła, iż było to spowodowane zakłaczeniem. Czy jest jakiś skuteczny sposób likwidujący ten problem? Podaję kotu pastę Bezo-pet i od czasu do czasu siemie lniane.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 sierpnia 2012, 18:36

tak może być powodem dlatego napisałem o poszerzeniu diagnostyki
ODPOWIEDZ
  • Informacje