Witam,
Mam problem z moim kotkiem.
Jakiś czas temu stwierdzono u niego zespół okrężnicy olbrzymiej. Pani doktor powiedziała jednak, że nie można w jego przypadku operować, kazała schudnąć kotu, dawać laktulozę i przestrzegać diety.
Jakiś czas później nie mógł się wypróżnić i opadał z sił. Tym razem lekarz podjął decyzje o operacji, jednakże wyczyścił tylko jelito a nie zmniejszył.
Po operacji kotek czuje się dobrze, schudł i trzyma linię, dostaje tylko mokry pokarm, codziennie laktulozę, preparat na odkłaczanie, na początku też dostawał Gasprid.
Rzadko chodzi do toalety, lekarz uprzedził jednak że tak to będzie wyglądało, ze względu na objętość jelita. Czasami musimy wspomóc to czopkiem glicerynowym. Kał jest miękki i kotek nie ma problemy z samym wypróżnieniem, wygląda jakby nie czuł parcia i potrzeby.
Teraz kotek nie wypróżnia się już 4 dzień i nie wiem co robić. Czuje się dobrze, bawi, ma apetyt, na czopki nie reaguje. Co jeszcze mogę zrobić, kotek panicznie się boi weterynarza i wolałabym mu pomóc w domu.
Będę wdzięczna za pomoc.
Problemy z wypróżnieniem - co robić
Możesz napisać troszeczkę więcej informacji na temat tego kotka, chodzi o wiek, rase, czy miał już kiedyś w życiu jakieś problemy Z wypróżnianiem, Z chodzeniem. Zabieg nie zawsze rozwiązuje ten problem, zawsze na poczatku dopóki jest możliwość walczymy z tą przypadłością dostępnymi sposobami tzn. Leki stymulujące perystaltykę, odpowiednia dieta, masowanie brzucha, masowanie okrężnicy. Proszę podaj więcej informacji na temat Kota.
Witam,
Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Odpowiadam na pytania.
Kotek ma 8 lat, jest kastrowany.
Kiedyś miał problemy z oddawaniem moczu, musiał mieć wszyty cewnik.
Z wypróżnianiem już ma problem od pewnego czasu. Byłam u kilku weterynarzy, na początku nic nie stwierdzili, polecali różne karmy, próbowałam hills gastrointestinal, royal canin gastro intestinal, royal canin obesity management i kilka innych. Próbowałam też past na odkłaczanie ale kotek jest dachowcem, ma krótką sierść więc nie sądzę żeby to tylko sierść była problemem. Polecono mu również laktulozę. Dalej miał problem z wypróżnianiem, robił to rzadko, ale jak już się zebrał, to na pół kuwety.
Jakiś rok temu miał problem z oddaniem moczu i wypróżnieniem, okazało się że miał jakąś infekcję (jak się później również okazało, miał źle wszyty cewnik).
Po tym byłam u kolejnego weterynarza który zlecił prześwietlenie z kontrastem, i wyszło że kot ma zespół okrężnicy olbrzymiej. Wtedy nie chcieli operować, zalecali laktulozę i schudnięcie. Kot faktycznie był gruby, ważył 8.5 kg. Jest typem dużego kota ale mimo wszystko miał sporą nadwagę.
Niestety, laktuloza, dieta nie pomogła i kotek się zatkał całkiem, został operowany, podczas operacji weterynarz zauważył że cewnik był źle wszyty i go poprawił, nie zmniejszył jednak okrężnicy tylko opróżnił. Problem więc nie został rozwiązany. Podaje mu tylko więcej laktulozy (3-4 razy dziennie), regularnie pastę na odkłaczanie, podawałam Gasprid ale jest to silny lek i przestałam podawać, nie widziałam poprawy w pracy perystaltyki a boję się żeby kotkowi nie uszkodzić wątroby.
Kotek teraz waży 6 kg, podaję mu głównie karmę mokrą (czasami dostanie kilka ziarenek suchej).
Proszę napisać czy potrzebuje Pan jeszcze dodatkowych informacji a chętnie prześlę.
Czy są jeszcze jakieś leki poprawiające perystaltykę, które można podawać kotkowi bez obawy o uszkodzenie wątroby?
Czy masując brzuszek niczego kotkowi nie uszkodzę?
Czy kotek podczas operacji nie powinien mieć również zmniejszonej okrężnicy?
Dziękuję bardzo za pomoc,
Barbara
Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Odpowiadam na pytania.
Kotek ma 8 lat, jest kastrowany.
Kiedyś miał problemy z oddawaniem moczu, musiał mieć wszyty cewnik.
Z wypróżnianiem już ma problem od pewnego czasu. Byłam u kilku weterynarzy, na początku nic nie stwierdzili, polecali różne karmy, próbowałam hills gastrointestinal, royal canin gastro intestinal, royal canin obesity management i kilka innych. Próbowałam też past na odkłaczanie ale kotek jest dachowcem, ma krótką sierść więc nie sądzę żeby to tylko sierść była problemem. Polecono mu również laktulozę. Dalej miał problem z wypróżnianiem, robił to rzadko, ale jak już się zebrał, to na pół kuwety.
Jakiś rok temu miał problem z oddaniem moczu i wypróżnieniem, okazało się że miał jakąś infekcję (jak się później również okazało, miał źle wszyty cewnik).
Po tym byłam u kolejnego weterynarza który zlecił prześwietlenie z kontrastem, i wyszło że kot ma zespół okrężnicy olbrzymiej. Wtedy nie chcieli operować, zalecali laktulozę i schudnięcie. Kot faktycznie był gruby, ważył 8.5 kg. Jest typem dużego kota ale mimo wszystko miał sporą nadwagę.
Niestety, laktuloza, dieta nie pomogła i kotek się zatkał całkiem, został operowany, podczas operacji weterynarz zauważył że cewnik był źle wszyty i go poprawił, nie zmniejszył jednak okrężnicy tylko opróżnił. Problem więc nie został rozwiązany. Podaje mu tylko więcej laktulozy (3-4 razy dziennie), regularnie pastę na odkłaczanie, podawałam Gasprid ale jest to silny lek i przestałam podawać, nie widziałam poprawy w pracy perystaltyki a boję się żeby kotkowi nie uszkodzić wątroby.
Kotek teraz waży 6 kg, podaję mu głównie karmę mokrą (czasami dostanie kilka ziarenek suchej).
Proszę napisać czy potrzebuje Pan jeszcze dodatkowych informacji a chętnie prześlę.
Czy są jeszcze jakieś leki poprawiające perystaltykę, które można podawać kotkowi bez obawy o uszkodzenie wątroby?
Czy masując brzuszek niczego kotkowi nie uszkodzę?
Czy kotek podczas operacji nie powinien mieć również zmniejszonej okrężnicy?
Dziękuję bardzo za pomoc,
Barbara
Ja podawałam czystą parafinę kupioną w aptece 10ml co 6 godzin do skutku. Kocia po operacji usunięcia guza wątroby wypróżniła się pięknie.
-
- Informacje
-