Witam:) U mojego kotka zdiagnozowano przewlekłą niewydolność nerek. Weterynarz zalecił kupno karmy royal canin renal. Uczyniłam to niezwłocznie. Niestety kotek nie chce tego jeść. Generalnie nic nie chce jeść ani pić. Może są jakie inne karmy, które kotki z przewlekłą niewydolnością bardziej lubią? Kilka razy dostawał też kroplówkę. Niestety poprawy brak.
Miesiąc temu wyniki przedstawiały się następująco: mocznik 219 mg/dl, potas 5,6 mmol//l, wapń 2,62 mmol/l. Ale wtedy jeszcze jadł i pił. Prosiłam weterynarza żeby, w tej sytuacji przepisał mu jakieś leki, ale twierdzi że takowe nie istnieją zwierzę bardzo cierpi. A ja jestem bezradna bo to jedyny lekarz, w tej miejscowości. A nie chcę go narażać na stres związany z podróżą. Czy istnieją jakieś leki, które mu ulżą w cierpieniu?
przewlekła niewydolność nerek
Idź do innego weterynarza, niewydolnośc nerek trzeba leczyć farmakologicznie. Odpowiednia dieta to tylko dodatek. Przede wszystkim nerkowców nie powinno się karmić żadną suchą karmą (nawet tymi pseudo specjalistycznymi weterynaryjnymi) bo to właśnie sucha karma uszkadza kocie nerki. O żywieniu nerkowców możesz bardzo wiele poczytać na barfnym świecie, poszukaj w google, są tam całe tematy z wszelkimi poradami, badaniami, leczeniem i dietami.
Jeśli kot nie pije, tym bardziej sucha musi iśc w odstawkę a rzecz jedzenia naturalnego. Niestety co do leków nic nie pomogę, nie jestem weterynarzem.
Jeśli kot nie pije, tym bardziej sucha musi iśc w odstawkę a rzecz jedzenia naturalnego. Niestety co do leków nic nie pomogę, nie jestem weterynarzem.
Zgadzam się z tym , że kotek nie może dostawać suchego pokarmu tylko mokry. Mój kotek ma problemy z zakwaszaniem moczu i daję w tej chwili paszteciki Animonda-Integra protect Harnsteine i naprawdę jest lepiej, ja jeszcze polewam odrobina ciepłej wody. Nie chce ci sugerować ale jest też odmiana tej firmy :INTEGRA PROTECT Nieren (low phosphorus) - dla kotów z niewydolnością nerek, tego nie stosowałam, ale firma jest porzadna. Pozdrawiam
Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Nieśmiało proszę o podanie jakiś leków na przewlekłą niewydolność. Kotek ma też problemy ze stanem zapalnym gardła.
-
puszki animondy renal na pewno zje. można podawać dodatkowo do karmy ipakitinę, a jeżeli kot na to pozwala to przepłukać wysoki mocznik kroplówkami. więcej nic nie można zrobić, ale tyle to już na prawdę bardzo dużo.
na pewno powinno się spróbować kota płukać albo dożylnie albo podskórnie. Rzeczywiście jeśli nie pije to należy skupić się na mokrym jedzeniu.leki zależą od tego jak zwierze się czuje , jakie ma parametry moczu. To nie da się jednym zdaniem skwitować leków. Ważna także jest morfologia.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Kotek obecnie przepłukiwany jest kroplówką dożylną ,zaczął trochę jeść rozpuszczony ROYAL CANIN.
Oprócz niewydolności nerek zauważyłam napuchniętą górną wargę.Okazało się że między zębami a górną wargą wewnątrz gnije mu dziąsło i stąd taki fetor od niego. Obecnie jutro weźmie drugi zastrzyk antybiotyku i może mu się ulży.
Po przepłukaniu poproszę lekarza o zrobienie jeszcze raz mocznika i kreatyniny.
Lekarz powiedział mi że dużych szans życia mu nie daje , lecz ja będę walczyć o niego do końca.
Z poważaniem Barbara Kuc
Kotek obecnie przepłukiwany jest kroplówką dożylną ,zaczął trochę jeść rozpuszczony ROYAL CANIN.
Oprócz niewydolności nerek zauważyłam napuchniętą górną wargę.Okazało się że między zębami a górną wargą wewnątrz gnije mu dziąsło i stąd taki fetor od niego. Obecnie jutro weźmie drugi zastrzyk antybiotyku i może mu się ulży.
Po przepłukaniu poproszę lekarza o zrobienie jeszcze raz mocznika i kreatyniny.
Lekarz powiedział mi że dużych szans życia mu nie daje , lecz ja będę walczyć o niego do końca.
Z poważaniem Barbara Kuc
Kotek jest płukany kroplówką dożylnie , obecnie trzy doby.
Opis badań laboratoryjnych :
Biochemia krwi
Kreatynina 2,9 mg/dl
Mocznik 260 mg/dl
Zastosowane leki:
NATR CHLORATUM 0,9% 500ML. 2 szt.
NATAR CHLORATUM+ GLUKOZA
BETAMOX L.A 250ml 2ml
Dawkowanie 0,5 ml.co 48 godz.
Vitaminum B-1 1 ml.
:
Biochemia krwi
Kreatynina 2,9 mg/dl
Mocznik 260 mg/dl
Zastosowane leki:
NATAR CHLORATUM+ GLUKOZA
BETAMOX L.A 250ml 2ml
Vitaminum B-1 1 ml.
:
[quote="Barbara K.P.S."]Kotek jest płukany kroplówką dożylnie , obecnie trzy doby.
Biochemia krwi
Kreatynina 2,9 mg/dl
Mocznik 260 mg/dl
Zastosowane leki:
NATAR CHLORATUM+ GLUKOZA
BETAMOX L.A 250ml 2ml
Vitaminum B-1 1 ml.
Barbara Kuc
Biochemia krwi
Kreatynina 2,9 mg/dl
Mocznik 260 mg/dl
Zastosowane leki:
NATAR CHLORATUM+ GLUKOZA
BETAMOX L.A 250ml 2ml
Vitaminum B-1 1 ml.
Barbara Kuc
a jak jego samopoczucie , pragnienie i łaknienie?
Do wczoraj karmiłam go strzykawką ,ale dziś zaczął pić wodę, w której rozpuszczam HYDROVIT .Powoli też pije rozwodniony pokarm.Pije bardzo dziwnie, ma nosek w wodzie i co chwile łapie powietrze.Może powodem takiego picia jest jeszcze nie zagojony pyszczek.
Wieczorem dałam mu trochę paszteciku, to liznął parę razy
Barbara Kuc
Wieczorem dałam mu trochę paszteciku, to liznął parę razy
Barbara Kuc
najważniejsze aby zwierzę cokolwiek jadło i piło. Czasami wyniki sa tragiczne a zwierze jakoś tam funkcjonuje . Są zwierzęta , które żyją z wysokim mocznikiem kilka lat i też jakoś żyją. Oczywiście są wahania większe czy mniejsze , ale zawsze jakoś to się wyprowadza z tych skrajnych wahnięć wyników.
Moja kotka została zdiagnozowana w sierpniu 2010. Na początku były kroplówki - nauczyłam się robić te podskórne, więc przez ponad rok podawałam płyny w domu. Dieta - mokra i sucha karma - tylko dla nerkowców. U nas sprawdza się trovet renal na zmianę z karmą kattovit i animonda. RC jest ble;) Najważniejszy okazał się lek sprowadzony z USA - na amazonie kupuję Azodyl. Ten lek czyni cuda! Było fatalnie, a teraz kot czuje się dobrze. Nawet kroplówki odstawiłam. Dieta + azodyl i jest ok.
nie u kżdego ten Azodyl tak dobrze działa ale są osobniki , że czują się dużo lepiej.
-
- Informacje
-