Pytanie do dr.Jarka
Witam. mam trzy pytanka związane z moja 1,5 roczna kotka "perska" Jest po leczeniu zapalenia spojówek,ale nadal jej oczy łzawiĄ bardzo i jest to taka brunatna wydzielina, ma krótki nos , który jest ciągle brudny i bardzo często prycha,kicha. Ma ponoć podwinięte dolne powieki,przez co te właśnie problemy.leczona była kroplami(nie pamiętam nazwy)czy konieczny będzie zabieg?druga sprawa-moja kicia chyba za często siusia i robi to nie zawsze w kuwetę...no i ostatnia sprawa:12 dni temu miała zbliżenie z kocurem,od wczoraj dziwnie zaczyna się zachowywać, czy możliwe, że jeśli nie zaszła w ciążę to jest to ruja? Jeśli nie jest w ciąży to już zdecydowałam, że zostanie wysterylizowana a jeśli jest, to po porodzie tez to nastapi.Z góry dziękuję za odpowiedz.pozdrawiam
trudno powiedzieć co jest przyczyną tej wydzieliny, należy bardzo dokładnie oko zbadać i ewentualnie jeśli dolna powieka jest podwinięta to należy ją zoperować. Co do częstego sikania kotka może to czynić na skutek krycia, infekcji, następnej rui, może wystąpić przy tzw. pustym kryciu następna ruja.
Wczoraj byłam u wet. z moją kociczką. Oczy-zapalenie spojówek,dostałam krople,które mam zapuszczac 4 razy dziennie(Tiacil)Kanaliki łzowe mojej persiczki są zatkane i to jest przyczyną takiego stanu.Jesli to nie pomoże, wtedy bedzie trzeba zrobic inne badania.Natomiast,co mnie uspokoiło, ten lekarz nie potwierdził podwinietych powiek.Po prostu płaski nosek i co jest czesto spotykane u persów zatkane kanaliki.Tylko czy po wyleczeniu taka sytuacja znów sie nie powtórzy?Czy można jakos zapobiec temu zatykaniu,czy po prostu wystarczy regularnie przemywac oczy?Co do siusiania,to musze zawiesc próbkę do badania,tylko nie wiem jak ja zdobyc :roll:Jeśli chodzi o ciąże to nadal nie wiadomo,lekarz jeszcze nic nie wyczuł,,nie ma tez zaróżowionych sutek,ale to chyba nie jest regułą.USG nie zrobiłam, bo przeciez niedlugo i tak sie wszystko wyjasni.(w sobote bedzie 3 tyg.)
te kanaliki nie muszą być tylko zatkane , mogą być także całkowicie niedrożne poprzez ich niewykształcenie lub zarośnięcie np. na skutek stanu zapalnego.
-
- Informacje
-