Mam pytanie ile wynosi prawidłowa wartość ciężaru właściwego moczu u zdrowego kota
Pytam, bo spotkałam już tak rozbieżne normy, w szerokim zakresie, że mam wątpliwości do tego co powinno być normą
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pytanie o cięzar właściwy moczu??
Też jestem ciekawa. Najczęściej spotykam się z zakresem 1,025 - 1,060 podawanym jako norma. Jednak w pewnym artykule o kotach sugerowano, że ciężar właściwy moczu u zdrowego kota nie powinien przekraczać 1,035. Czy to nie jest indywidualna sprawa związana z dietą i częstotliwością wypróżnień? Przecież są koty sikające 3-4 razy na dobę, podczas gdy inne sikają 1-2 razy? Jak jest naprawdę???
Ata ja już nawet widziałam normę do 1,090. Ale dałam sobie z nią spokój bo jak autor tego opracowania twierdził, że pH 7,5 to też norma
Poczekamy może dr Jarek dorzuci swoją opinię
Poczekamy może dr Jarek dorzuci swoją opinię
rozpiętość wyników zależy od naukowca, ale ja zakładam przedział podany przez ATĘ , ale ....... zawsze jeśli coś analizuję , a mocz do tego należy nie wolno danej rzeczy danego parametru traktować oddzielnie. Nawet jeśli kot ma 1,090 a pozostałe wskaźniki ok to nie choroba, to może lekkie odwodnienie ( np stres przy wzięciu drugiego kota - stary kot nieje i nie pije kilka dni). A to nie choroba co napisałem. Biologia i medycyna to nie nauki ścisłe czyli 2+2 czasami wynosi 4,5 czasami 3,5, a z reguły 4. To jest zaskakujące w przyrodzie i medycynie i za to te nauki uwielbiam , bo są elastyczne i ciągle dają coś nowego , bo człowiek odkrywa ciagle ich większą elastyczność. A umysły ścisłe się piorą nie 1,060 tylko 1,090 a umysł elastyczny powie oba wyniki są dobre, przecież zwierze się super czuje, pozostałe parametry sa ok. , za parę dni przy kontroli ciężar wraca do normy.
Wielkie dzięki Panie Doktorze za odpowiedź.
Ja jako inżynier lubię konkretne dane
Pozdrawiam
Ja jako inżynier lubię konkretne dane
Pozdrawiam
biologia nie cierpi konkretów. Dlatego zdarzają się cuda. W matematyce ich nie ma - choć w zeszytsch uczniowskich się zdarzają, ale to już nie cuda tylko błędy.
-
- Informacje
-