relanium

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

29 marca 2008, 17:25

Lekarz zapisał kotu relanium na apetyt- 1mg 1xdziennie.
Kot dostaje też Phytophale, metoclopramid, Heperenol-ma podwyższone nieco wskaźniki wątrobowe i mocznik przy kreatyninie 1,8.
Czytaliśmy ulotkę relanium ale tam nie ma ani słowa o takim zastosowaniu za to należy zachować ostrożnośc przy niewydolności nerek i wątroby.Proszę o kilka słów wyjasnienia
ATA

29 marca 2008, 18:22

Relanium faktycznie dość często podawane jest kotom w celu pobudzenia apetytu, oczywiście wyłącznie z przepisu lekarza. Koty w ogóle jakoś specyficznie reagują na ten lek - na wiele działa wręcz pobudzająco. Z tego co czytałam nie można podawać go zbyt długo, bo może uzależniać. Dokładnie co i jak na pewno napisze Ci doktor Jarek :wink:
Tinka07

01 kwietnia 2008, 00:42

Substancją czynną relanium jest Diazepam, u nas znany pod nazwa Valium. Lek ten czasem stosuje się też w Niemczech na pobudzenie apetytu. Moi lekarze weterynarii powiedzieli mi, że podczas dłuższego podawania Valium mogą wystąpić poważne problemy z wątrobą.

vetpharm.uzh.ch/reloader.htm?wir/00000043/9145_05.htm?wir/00000043/9145_00.htm

Vetpharm z Uniwerystetu w Zurychu zaleca, by przed podawaniem tego środka i po zakończeniu terapii sprawdzić parametry wątrobowe.

Jeszcze jeden cytat: „Diazepam soll nicht i.m. oder s.c. appliziert werden, da dies zu Schmerzen führt (Erhardt 2004a)“

Erhardt podkreśla, ze diazepam nie powinien być podawany w zastrzykach podskórnych lub domięśniowych, bo to powoduje u pacjenta bóle.

I jeszcze kilka linków po angielsku:

marvistavet.com/html/valium.html
petplace.com/drug-library/diazepam-valium/page1.aspx
wedgewoodpharmacy.com/diazepam.asp

Pozdrawiam serdecznie

PS: Właśnie wyświetliło mi się, że nie mogę umieszczać tylu linków. Jeśli zamieszczam źródła, to muszę zrezygnować z http://www., co konsekwentnie wykasowałam.
Gość

07 kwietnia 2008, 07:22

Po pierwszym podaniu relanium kot spadł z parapetu okna, tylne łapy były b słabe, na szczęście nic się nie stało. Wet zalecił zmniejszenie dawki.
Mam nadzieję, że dr Jarek się wypowie.
A może znacie jakiś inny skuteczny środek na pobudzenie apetytu, dodam, że kot nic nie chce jeść, wet zalecił saszetki Renal ale zjada tylko galaretę a reszty nie rusza.
ATA

07 kwietnia 2008, 10:18

Przy niewydolności nerek stosuje się również inne leki pobudzające apetyt, takie jak Peritol, czy Esprital, jednak musi się to odbywać wyłącznie na zlecenie lekarza i pod jego ścisłą kontrolą. Jak każdy lek i te środki nie są obojętne dla zdrowia kota i trzeba je stosować ostrożnie 8) .
Gość

07 kwietnia 2008, 10:52

ATA- ale kreatynina 1,8 i mocznik 88 to chyba nie jest jeszcze niewydolność nerek
ATA

07 kwietnia 2008, 11:10

Nie, nie, nie to miałam na myśli. Po prostu, jak doskonale się orientujesz właśnie przy niewydolności nerek są duże problemy z apetytem i czasem takie leki pomagają. Mogą pomóc i Twojemu kociastemu, choć nie wiem czy akurat w tym wypadku wet je zaleci. Karmy Renal nie są zbyt chętnie jedzone przez koty (mało białka) dlatego czasem trzeba coś zadziałać. A przy nieco podwyższonym moczniku i kreatyninie na granicy normy należy już to białko zacząć kontrolować - nie można dawać kotu jedzonka, które najbardziej lubi i najchętniej zjada. W tym cały problem 8) .
Pańcia Kredki
Kontakt:

07 kwietnia 2008, 12:55

A czy nie można by poprostu spróbować podać Calo peta? Calo pet świetnie działa na apetyt.
Po co odrazu pakować w zwierzaka jakieś psychotropy?
Gość

07 kwietnia 2008, 13:01

Calo-pet jest w domu ale nie chce go jeść. Również podanie czegokolwiek w tabletce to koszmar, na ogół nie udaje się.
Phytophale, jak czytałam to środek moczopędny, czy konieczne jest podawanie go przy moczniku 88?
Dośka@

07 kwietnia 2008, 13:18

a co to jest ten calo-pet?
Pańcia Kredki
Kontakt:

07 kwietnia 2008, 15:35

Calo pet to pasta energetyczno-witaminowa która pobudza apetyt.

http://www.krakvet.pl/biowet-calopet-en ... p-395.html

Wypróbowałam na swojej fretce- działa rewelacyjnie. Uzupełnia niedobory witamin i naprawdę pobudza apetyt.
Dośka@

07 kwietnia 2008, 16:06

na pewno jest super ale cena nie na moją kieszeń :(
ODPOWIEDZ
  • Informacje