sterylizacja w wieku 12 tygodni
-
Panie Doktorze, czy sterylizacja/kastracja w wieku 12-14 tygodnie nie odbije się ujemnie na jego stanie zdrowia?
kastracje np w USA wykonuje się od 4 misiąca . My też wykonaliśmy kilkanaście takich kastracji i nie zaobserwowałem żadnych ubocznych efektów. Pierwsze zwierzęta mają już kilka lat a musiały być tak wykastrowane aby je wwieźć do USA. W wieku 3 misięcy nie kastrowałem ( domniemywam , że nie będzie większych zmian ).
Posiadam kocura hodowlanego/kryjącego i w umowie krycia mam obligatoryjny nakaz sterylizacji kotów niehodowlanych przy zastrzeżeniu "ile" może być hodowlanych z danego miotu.
Nie jest szkodliwe pod względem rozwoju fizycznego i psychicznego dla zwierząt wystarczy poczytać międzynarodowe publikacje (w Polsce nie prowadzi się badań w tym kierunku tylko NIESTETY bazuje na przestarzałych artykułach z zagranicy i je powiela lub powiela się stare polskie publikacje i tak koło się zamyka).
Co do wetów to większość nie potrafi wykonać zabiegu na zwierzęciu w tak młodym wieku a swoją droga mogli by też się trochę dokształcić a nie bazować na wiedzy z czasów studenckich (a jeśli im sumienie nie pozwala to niech mówią o tym szczerze a nie bajki plota o szkodliwości).
Wczesna kastracja to też zabezpieczenie zwierzaka przed rozmnażaniem.
Nie jest szkodliwe pod względem rozwoju fizycznego i psychicznego dla zwierząt wystarczy poczytać międzynarodowe publikacje (w Polsce nie prowadzi się badań w tym kierunku tylko NIESTETY bazuje na przestarzałych artykułach z zagranicy i je powiela lub powiela się stare polskie publikacje i tak koło się zamyka).
Co do wetów to większość nie potrafi wykonać zabiegu na zwierzęciu w tak młodym wieku a swoją droga mogli by też się trochę dokształcić a nie bazować na wiedzy z czasów studenckich (a jeśli im sumienie nie pozwala to niech mówią o tym szczerze a nie bajki plota o szkodliwości).
Wczesna kastracja to też zabezpieczenie zwierzaka przed rozmnażaniem.
-
kurcze, nie miałam pojęcia że są takie ograniczenia ilościowe. ile może być hodowlanych? tak z ciekawości zapytam
-
i wtedy kotek jest na kolanka, tak? a ktoś pisał, że kot jest wystawowy, bez jajek. czyli rozumiem, że jak wszystkie koty spełniają wymagania to i tak tylko część może być dopuszczona do rozrodu?
Wybaczcie wtrącenie ale nie bardzo rozumiem po co wystawiać kota wykastrowanego? Dla tytułów?
Chyba się pogubiłam, hodowlany czyli jest bliski ideału i przeznaczony do dalszego rozrodu, a nakolanka można wystawiać czyli też nie ma jakiś wad dyskwalifikujących w wystawach ale ma wady które dyskwalifikują go do rozrodu? np wygląd ok a chory co może przekazać dalej?
Przepraszam ale nie ogarniam.
Chyba się pogubiłam, hodowlany czyli jest bliski ideału i przeznaczony do dalszego rozrodu, a nakolanka można wystawiać czyli też nie ma jakiś wad dyskwalifikujących w wystawach ale ma wady które dyskwalifikują go do rozrodu? np wygląd ok a chory co może przekazać dalej?
jest wiele kotów nakolankowych lepszych w typie niż koty hodowlane ... każda hodowla jest inna i w każdej rodzą się inne zwierzętaSeiti pisze:Wybaczcie wtrącenie ale nie bardzo rozumiem po co wystawiać kota wykastrowanego? Dla tytułów?
nie każdy kot hodowlany powinien nim być a niektórych kastratów szkoda
-------------
np. mój biały MCO osiągnął SC i DVM a kto wie możne i DSM
kastraty wystawia się dla tytułów ... tak jak hodowlane
nieparzyste = hodowlane
parzyste = kastrat
KLASY WYSTAWOWE wg. FIFe:
01 - klasa Supreme Champion (dawniej Europa Champion) - ocena HP
02 - klasa Europa Premior/Supreme Premior (kastraty) - ocena HP
03 - klasa Grand International Champion - CACS (wcześniej CACE)
04 - klasa Grand International Premior - CAPS (wcześniej CAPE)
05 - klasa International Champion - CAGCIB
06 - klasa International Premior - CAGPIB
07 - klasa Champion - CACIB
08 - klasa Premior - CAPIB
09 - klasa otwarta (powyżej 10 miesięcy) - CAC
10 - klasa otwarta (powyżej 10 miesięcy) - CAP
11 - klasa młodzieży (6-10 miesięcy) - EX
12 - klasa kociąt (3-6 miesięcy) - EX
13a - klasa nowicjatu
13b - klasa kontrolna
14 - klasa kotów domowych
15a - klasa poza konkurencją
15b - klasa hodowlana
16 - klasa miotów (min. 3 kociaki z tego samego miotu)
17a - klasa weteranów (koty w wieku 7-10 lat)
17b - klasa seniorów (koty powyżej 10 lat)
OCENY :
EX/V - ocena doskonała
SG/VG - ocena bardzo dobra
G - ocena dobra
Lokaty 1,2,3,4 przyznawane są dla pierwszych 4 kotów w tej samej klasie.
Młodzież i kocięta otrzymują tylko oceny z odpowiednią lokatą, nie mogą otrzymać certyfikatu.
BIV - Best in Variety - najlepszy kot w kolorze.
NOM BIS - nominacja do Best in Show wystawy.
Sędziowie wybierają najlepszego kota z danej kategorii.
BOS - Best Opposite Sex - najlepszy kot w BIS pod kątem płci w danej kategorii.
BIS - Best in Show - najlepszy kot w danej kategorii.
BIC - Best in Category - najlepszy kot w kategorii
(w porównaniu kotów z tytułem BIS w danej kategorii)
BOB - Best of Best - najlepszy z najlepszych. Porównanie wszystkich 4 kategorii. Kot z tym tytułem jest najlepszym kotem danego dnia wystawy.
TYTUŁY :
CH - Champion - kot musi uzyskać 3 certyfikaty CAC od 3 różnych sędziów na 3 wystawach organizowanych pod patronatem FIFE.
PR - Premior - (kastraty) kot musi uzyskać 3 certyfikaty CAP od 3 różnych ędziów na 3 wystawach organizowanych pod patronatem FIFE.
IC - International Champion - Międzynarodowy Champion - kot musi otrzymać 3 certyfikaty CACIB od 3 różnych sędziów w 2 różnych krajach na wystawach organizowanych pod patronatem FIFE.
IP - International Premior - (kastraty) kot musi otrzymać 3 certyfikaty CAPIB od 3 różnych sędziów w 2 różnych krajach na wystawach organizowanych pod patronatem FIFE.
GIC - Grand International Champion - Wielki Międzynarodowy Champion - kot musi zdobyć 6 certyfikatów CAGCIB od 3 różnych sędziów w 3 różnych krajach na wystawach organizowanych pod patronatem FIFE. Lub 8 certyfikatów CAGCIB od 4 różnych sędziów w 2 różnych krajach.
GIP - Grand International Premior - (kastraty) kot musi zdobyć 6 certyfikatów CAGPIB od 3 różnych sędziów w 3 różnych krajach na wystawach organizowanych pod patronatem FIFE. Lub 8 certyfikatów CAGPIB od 4 różnych sędziów w 2 różnych krajach.
EC/SC - Europa Champion - kot musi zdobyć 9 certyfikatów CACE od 3 różnych sędziów w 3 różnych krajach na wystawach organizowanych pod patronatem FIFE. Lub 11 certyfikatów CACE od 6 różnych sędziów w 2 różnych krajach.
EP/SP - Europa Premior - (kastraty) kot musi zdobyć 9 certyfikatów CAPE od 3 różnych sędziów w 3 różnych krajach na wystawach organizowanych pod patronatem FIFE. Lub 11 certyfikatów CAPE od 6 różnych sędziów w 2 różnych krajach.
JW - Junior Winner - kot musi zdobyć 5 tytułów BIS w okresie między 3-10 miesiącem życia w klasach wystawowych 11 i 12
WW - World Winner - Zwycięzca Świata - BIS na wystawie światowej.
DSM - Distinguished Show Merit - o ten tytuł ubiegać się mogą koty dorosłe włącznie z kastratami, kot musi minimum 10 razy uzyskać tytuł BIS lub BOS, najkrótszy okres czasu między 1 a 10 BIS/BOS wynosi 2 lata i 1 dzień.
DVM - Distinguished Variety Merit - o ten tytuł ubiegać się mogą koty dorosłe włącznie z kastratami, kot musi minimum 10 razy uzyskać tytuł BIV, najkrótszy okres czasu między 1 a 10 BIV wynosi 2 lata i 1 dzień.
Liczą się oceny uzyskane od 01.01.2008.
DM - Distinguished Merit - zdobycie tego tytułu jest uwarunkowane urodzeniem przez kotkę przynajmniej 5 kotów, które zdobyły tytuły International Champion/International Premior. W przypadku kocura spłodzeniam przynajmniej 10 kotów, które zdobyły tytuły International Champion/International Premior.
Kiedyś słyszałam o kastracji i robieniu protez by mógł brać udział w wystawach.Dardamell pisze:Szkoda, że w psach tak nie można. Nie każdy przecież wystawia psa czy kota po to żeby mieć hodowlę.
Ale tak naprawdę co te tytuły wnoszą do rasy? Dla mnie hodowla to udoskonalanie rasy a wystawy są by ocenić czy dane zwierzę rozwinie rasę czy nie. Fakt, że niekiedy ludziom brak rozsądku i wybierają źle i rasa nie idzie do przodu a niszczeje, ale o tym można by zapełnić kolejne strony tematu.
Dla mnie osobiście wystawianie zwierząt kastrowanych mija się z celem hodowli. To moje osobiste zdanie, nie chcę nikogo urazić
Nie wierzę, że wystawa nie jest stresująca i dla zwierza jak i człowieka. To już trochę łaskotanie swojego ego i narażanie pupila na zbędny stres, bo mimo wyników nic się nie wnosi.
Towarzyszyłam dożycy na wystawie i mi samej udzieliły się nerwy, nie mówiąc już o suce, która moim zdaniem nie była przygotowana i nie radziła sobie ze stresem. Sztuka poprowadzić tak pupila by odczuwał przyjemność w tak stresującej sytuacji.
Towarzyszyłam dożycy na wystawie i mi samej udzieliły się nerwy, nie mówiąc już o suce, która moim zdaniem nie była przygotowana i nie radziła sobie ze stresem. Sztuka poprowadzić tak pupila by odczuwał przyjemność w tak stresującej sytuacji.
Jedne zwierzęta się stresują a inne nie - tak samo jaki ludzie
------------
nie wiedzę nic złego w wystawianiu kastratów
------------
oceny uzyskane przez potomstwo zarówno hodowlane jak i kastratów liczy się do tytułu DM - Distinguished Merit
------------
nie wiedzę nic złego w wystawianiu kastratów
------------
oceny uzyskane przez potomstwo zarówno hodowlane jak i kastratów liczy się do tytułu DM - Distinguished Merit
- cockermanka
A to już zależy od podejścia wystawcy i od psa. Znam wiele psów, które na wystawach czują się świetnie i z radością biegają po ringu.Seiti pisze:Nie wierzę, że wystawa nie jest stresująca i dla zwierza jak i człowieka.
Natomiast ciąganie na wystawy psa, który źle znosi takie miejsca ... to żadna przyjemność i dla zwierzaka i dla właściciela.
-
- Informacje
-