wada serca

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Kotałka1

01 maja 2012, 13:54

Witajcie.
U mojej 7 miesięcznej kotki po sterylizacji wystąpiły duszności. Lekarz podejrzewał astmę i podał zastrzyk sterydowy, a następnie kicia dostawała przez jakiś czas zastrzyki z antybiotykiem, ale jej ataki duszności nie ustąpiły całkowicie. W końcu weterynarz zlecił wykonanie RTG klatki piersiowej. Zdjęcie nie wykazało żadnych zmian płucnych ani krtani, za to... bardzo powiększone serduszko. Mimo tego lekarz zadecydował o podaniu kociakowi kolejnego innego zastrzyku sterydowego... No i stało się. Po ok. godzinie po podaniu zastrzyku wystąpił lekki atak duszności, a po pół godziny następny. Jednak najgorsze czekało nas wieczorem. Kicia, dostała ciężkiej niewydolności serca (oddychała tak szybko jakby przebiegła maraton, jej serduszko biło jeszcze szybciej do tego stopnia, że kot potrząsał główką). Spanikowana zabrała kotkę do innej całodobowej lecznicy. Lekarz nie dawał mi nadziei na to, że kotka przeżyje noc, gdyż jej serce wygląda jak u 10 letniego jamnika. Jednak postanowiłam walczyć o jej życie. Kot został w szpitalu na noc podłączony do tlenu i podane zostały mu środki na uspokojenie. Udało się. Kicia przeżyła noc, jednak z pełnej życia i nadpobudliwej kotki zmieniła się w ciągle leżącą i poruszającą się w zwolnionym tempie staruszkę. Podobno kot będzie w takim stanie przez kilka tygodni, dopóki steryd nie przestanie działać. Lekarz uprzedził mnie, że taka wada serca to tykająca bomba zegarowa i że kociak na pewno nie będzie zbyt długo żył (2-3 lata).
Moje pytanie do Was - czy macie doświadczenia z kotkami z takimi wadami serca? Co oprócz codziennego podawania leków mogę zrobić, żeby mój kot przeżył swoje krótkie życie jak najlepiej?
Z góry dziękuję Wam za porady.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 maja 2012, 00:15

pierwsze musisz wykonać dokładne badani serca EKG, jeśłi trzeba echo serca. Nikt Ci nie określi ile zwierzę będzie jeszce żyło i jak inne żyją z tym , bo nie wiesz dokładnie co się dzieje z tym sercem. Na razie opisałeś , że jest chore , ale na co ? Pokażą badania.
ODPOWIEDZ
  • Informacje