[Warszawa] Specjalista Urolog

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

rgm

25 listopada 2011, 20:24

Witam,

szukam weterynarza przyjmującego na terenie warszawy, który specjalizuje(jest to w kręgu jego zainteresowań) się w chorobach układu moczowego u kotów. Może ktoś ma kotka który jest pod opieką doktora z którego jest zadowolony(znaczy leczenie przyniosło skutki).
Do swojego lekarza mam spore zaufanie ale niestety leczenie nie przyniosło wyników i dlatego szukam lekarza który może ma większe doświadczenie aby zasięgnąć drugiej opinii.

Będę bardzo wdzięczny/
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 stycznia 2012, 23:47

odpowiedzi tylko na pw. Zakaz reklamy.
Awatar użytkownika
sunshain

08 stycznia 2012, 15:00

Jarek pisze:odpowiedzi tylko na pw. Zakaz reklamy.
nie rozumiem podejścia tego forum dlaczego nie pozwalacie wstawiać kontaktu do lekarzy specjalistów no chyba, że uważacie siebie za nieomylnych i alfa i omega z zakresy weterynarii ... uchowaj Boże przed takim weterynarzem

a podstawą leczenia jest konsultacja z innymi lekarzami
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 stycznia 2012, 00:48

taką przyjęliśmy zasadę, poza tym każdy komu na czymś zależy jest zalogowany i ma PW i zostawia maila i można do niego napisać. Drugie kiedyś ktoś podał prywatne namiary na lekarza, który nie życzył sobie tego . Wieć stąd takie kroki poczynione i nigdy nikomu to nie przeszkadzało , a w pytaniu można także swoje namiary zostawić i ludzie na pewno pomogą. A za alfe i omege nie uważam się i nigdy nie będę się uważał , nią jest tylko P.Bóg , ale żaden człowiek.
Awatar użytkownika
Amika

11 stycznia 2012, 19:13

Panie Doktorze, ale przecież jest chyba znacząca różnica pomiędzy „prywatnymi namiarami na lekarza” a podaniem nazwiska weta, czy nazwy/adresu lecznicy.
Osoby prowadzące działalność gospodarczą nie są osobami prywatnymi i nie ma tu żadnego naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych.
Na niektórych forach są bardzo przydatnie informacje o wetach polecanych/nie polecanych, ale są one dostępne tylko dla osób tam zarejestrowanych. Dla kogoś szukającego dobrego specjalisty takie informacje są czasem na wagę życia pupila.
Państwa lecznice też tam są podane (w polecanych :D )

Sugestia odnośnie pisania istotnych podpowiedzi tylko na PW wcale nie jest takim dobrym rozwiązaniem i to z kilku powodów:

1. Często z nagłym i poważnym problemem piszą osoby nie mające wcześniej żadnego kontaktu z forami, a z braku czasu czy też w stresie niestety mogą przeoczyć, że jest coś takiego jak PW.
I potem taka PW radośnie sobie wisi nieodebrana, chociaż sprawa zgłaszana była jako pilna, a i podpowiedź może być istotna.

2. Bywa, że z braku możliwości (np. w pracy) wchodzimy na forum bez logowania, by sprawdzić czy jest coś nowego w interesującym nas wątku i wtedy nie widać informacji o PW.
Fakt, można w wątku dać „cynk” o wysłanej PW, ale dla innych obserwujących dany wątek taki sygnał o nowym wpisie jest mylący, bo jego treść nic nowego nie wnosi.

3. Są też takie osoby, które korzystają z wyszukiwarki zamiast mnożyć 1-2 postowe wątki z takimi samymi pytaniami (co uważam jest z wielką korzyścią dla przejrzystości każdego forum) i chociażby po to, warto niektóre informacje zamieszczać na forum zamiast przekazywać je sobie na PW.

4. Na forum można też wychwycić i sprostować błędną lub czasem nawet bardzo szkodliwą radę jakiegoś „domorosłego weta”, na treść PW niestety nie ma wpływu.
Zresztą jak sama nazwa wskazuje, PW to prywatne/osobiste wiadomości, a nie dzielenie się informacjami o zdrowiu czy leczeniu zwierząt .

5. Zdarza się też, że w różnym czasie, różne osoby pytają o to samo. Chciałoby się pomóc ale czasem po prostu nie ma się czasu albo możliwości na pisanie PW. Łatwiej i szybciej jest znaleźć linka i podrzucić podpowiedź.

Dla przykładu:
Jest na forum miau kociarz, który ma bardzo dużą wiedzę na temat niezbędnych badań laboratoryjnych, interpretacji wyników czy przeciwskazań w podawaniu niektórych medykamentów dot. kotów ze schorzeniami urologicznymi. Niestety czasami ma dość specyficzny sposób pisania i właśnie z tego powodu nie napiszę szybkiej PW o treści: „skontaktuj się z TU czy TU z TYM czy TYM”, bo powinnam o takich detalach na wszelki wypadek uprzedzić/wyjaśnić.
Jest tam dziewczyna, która z bardzo dobrym skutkiem od lat prowadzi kota cukrzycowego, inna ma hospicjum i opiekuje się m.in. kotami z FIV (+), FeLV (+). Obie mają spore doświadczenie jak postępować z takimi kotami, ale tu na forum zawsze były kasowane linki do obcych wątków, bo wszystko co nie jest tutejsze jest niewskazane.
Są tam również forumowicze będący tak jak Pan wetami, ale to wielkie forum i założone wątki szybko przesuwają się na odległe strony, gdzie nikt ich nie wypatrzy.
Nowicjusze o takich sprawach nie wiedzą, a przekierowanie ich tam i opisywanie co robić by tego uniknąć niestety zajmuje sporo czasu.

Swego czasu podnosiłam już ten problem i miałam nawet obiecane przemyślenie tej sprawy, ale ani odpowiedzi ani zmian nie widać.
A przecież warto wykorzystywać wszystkie dobre informacje/pomysły, które pomogą nam prawidłowo dbac o zdrowie naszych pupili.

Odnośnie Pana wyjaśnienia, że „nigdy nikomu nie przeszkadzało” mogłabym przytoczyć kilka (chyba już zapomnianych) reakcji forumowiczów dotyczących wyiksowanych informacji, przeczących takiemu stwierdzeniu .

Pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
sunshain

12 stycznia 2012, 08:54

Amika pisze:Panie Doktorze, ale przecież jest chyba znacząca różnica pomiędzy „prywatnymi namiarami na lekarza” a podaniem nazwiska weta, czy nazwy/adresu lecznicy.
Osoby prowadzące działalność gospodarczą nie są osobami prywatnymi i nie ma tu żadnego naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych.
Na niektórych forach są bardzo przydatnie informacje o wetach polecanych/nie polecanych, ale są one dostępne tylko dla osób tam zarejestrowanych. Dla kogoś szukającego dobrego specjalisty takie informacje są czasem na wagę życia pupila.
Państwa lecznice też tam są podane (w polecanych :D )

Sugestia odnośnie pisania istotnych podpowiedzi tylko na PW wcale nie jest takim dobrym rozwiązaniem i to z kilku powodów:

1. Często z nagłym i poważnym problemem piszą osoby nie mające wcześniej żadnego kontaktu z forami, a z braku czasu czy też w stresie niestety mogą przeoczyć, że jest coś takiego jak PW.
I potem taka PW radośnie sobie wisi nieodebrana, chociaż sprawa zgłaszana była jako pilna, a i podpowiedź może być istotna.

2. Bywa, że z braku możliwości (np. w pracy) wchodzimy na forum bez logowania, by sprawdzić czy jest coś nowego w interesującym nas wątku i wtedy nie widać informacji o PW.
Fakt, można w wątku dać „cynk” o wysłanej PW, ale dla innych obserwujących dany wątek taki sygnał o nowym wpisie jest mylący, bo jego treść nic nowego nie wnosi.

3. Są też takie osoby, które korzystają z wyszukiwarki zamiast mnożyć 1-2 postowe wątki z takimi samymi pytaniami (co uważam jest z wielką korzyścią dla przejrzystości każdego forum) i chociażby po to, warto niektóre informacje zamieszczać na forum zamiast przekazywać je sobie na PW.

4. Na forum można też wychwycić i sprostować błędną lub czasem nawet bardzo szkodliwą radę jakiegoś „domorosłego weta”, na treść PW niestety nie ma wpływu.
Zresztą jak sama nazwa wskazuje, PW to prywatne/osobiste wiadomości, a nie dzielenie się informacjami o zdrowiu czy leczeniu zwierząt .

5. Zdarza się też, że w różnym czasie, różne osoby pytają o to samo. Chciałoby się pomóc ale czasem po prostu nie ma się czasu albo możliwości na pisanie PW. Łatwiej i szybciej jest znaleźć linka i podrzucić podpowiedź.

Dla przykładu:
Jest na forum miau kociarz, który ma bardzo dużą wiedzę na temat niezbędnych badań laboratoryjnych, interpretacji wyników czy przeciwskazań w podawaniu niektórych medykamentów dot. kotów ze schorzeniami urologicznymi. Niestety czasami ma dość specyficzny sposób pisania i właśnie z tego powodu nie napiszę szybkiej PW o treści: „skontaktuj się z TU czy TU z TYM czy TYM”, bo powinnam o takich detalach na wszelki wypadek uprzedzić/wyjaśnić.
Jest tam dziewczyna, która z bardzo dobrym skutkiem od lat prowadzi kota cukrzycowego, inna ma hospicjum i opiekuje się m.in. kotami z FIV (+), FeLV (+). Obie mają spore doświadczenie jak postępować z takimi kotami, ale tu na forum zawsze były kasowane linki do obcych wątków, bo wszystko co nie jest tutejsze jest niewskazane.
Są tam również forumowicze będący tak jak Pan wetami, ale to wielkie forum i założone wątki szybko przesuwają się na odległe strony, gdzie nikt ich nie wypatrzy.
Nowicjusze o takich sprawach nie wiedzą, a przekierowanie ich tam i opisywanie co robić by tego uniknąć niestety zajmuje sporo czasu.

Swego czasu podnosiłam już ten problem i miałam nawet obiecane przemyślenie tej sprawy, ale ani odpowiedzi ani zmian nie widać.
A przecież warto wykorzystywać wszystkie dobre informacje/pomysły, które pomogą nam prawidłowo dbac o zdrowie naszych pupili.

Odnośnie Pana wyjaśnienia, że „nigdy nikomu nie przeszkadzało” mogłabym przytoczyć kilka (chyba już zapomnianych) reakcji forumowiczów dotyczących wyiksowanych informacji, przeczących takiemu stwierdzeniu .

Pozdrawiam
Anna
brawo

na forum gdzie ja jetsem adminem prawnik zrobił wyciąg z "prawa autorskiego" i po problemie
tutaj zakaz wszystkiego od linków do adresów innych lecznic to skąd oosba poszukująca ma czerpać wiedzę (dostał Pan sewgo czasu info ode mnie z linkiem do tego wyciągu)

co do PW ... z całym szacunkiem nie chce mi się pisać non stop tego samego od tego jest forum; PYTANIE - jak można napisać PW do osoby nie zarejestrowanej na forum? 8) a tutaj takie osoby moga zadawać pytania
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 stycznia 2012, 00:36

PW maja tylko osoby zalogowane . Więc jeśli chcą uzyskać pomoć to muszą stanąć "twarzą - twarz" z Tobą , ze mną, muszą się zalogować. Takie przyjęliśmy zasady . NIe musimy bać się wpuszczania w kanał, bycia królikami doświadczalnymi itp. Uszanujcie to i skupmy się na zwierzakach i pomocy im a nie ubijaniu piany. Uszanujcie zasady właściceli strony. A rankigi lecznic i opinie i negatywy srawdzajcie na innych stronach . My chcemy skupić uwagę TYLKO na zwierzakach.
Awatar użytkownika
Amika

17 stycznia 2012, 08:37

Jarek pisze:PW maja tylko osoby zalogowane . Więc jeśli chcą uzyskać pomoć to muszą stanąć "twarzą - twarz" z Tobą , ze mną, muszą się zalogować. Takie przyjęliśmy zasady . NIe musimy bać się wpuszczania w kanał, bycia królikami doświadczalnymi itp. Uszanujcie to i skupmy się na zwierzakach i pomocy im a nie ubijaniu piany. Uszanujcie zasady właściceli strony. A rankigi lecznic i opinie i negatywy srawdzajcie na innych stronach . My chcemy skupić uwagę TYLKO na zwierzakach.
Panie Jarku, ja tylko chciałam ten problem przedstawić ze strony przeciętnego użytkownika forum.
Czasem nawet niewielkie złagodzenie regulaminu przynosi wymierną korzyść obu stronom, a chyba przede wszystkim zwierzętom.
Przykro mi, że zostało to odebrane jako "bicie piany" :? .

Gdybym nie szanowała ustalonych tu zasad, to pisałabym na forum to wszystko o czym wcześniej wspomniałam (licząc na to, że zanim zostanie zmoderowane to przynajmniej kilka dni pożyje na forum).
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 stycznia 2012, 20:52

przepraszam , że Pani tak to odebrała ,ale już pisaliśmy o tym na forum. Ja marzyłem o forum bez reklam, , bez linków tylko dla zwierząt i tak ustaliliśmy z właścicelami forum i dlatego piszę i doradzam , nie muszę się spinać i denerwować czy ktoś mnie naciąga , sprawdza, itd. Mogę myśleć tylko o czterech łapach. Nie wyobrażam sobie pisać i doradzać jak na innych forachgdzie szleje chamstwo , skakanie sobie do oczu. Tu mogę pisać i ciszyć , że jesteście,że są ludzie, którzy kochają zwierzaki, że obchodzi Was los zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • Informacje