Większa źrenica u kota

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

alinas

29 listopada 2011, 06:45

Niedawno zauwaźyłam u mojego pięcioletniego kastrata, że jedna źrenica jest większa, a druga normalnie reaguje na światło. Dodam, że ta powięszona również na to światło reaguje, ale mniej. Kot biega po dworze, latem kilka razy wrócił do domu mając wyraźny problem z chodzeniem (inaczej niż zwykle stawiał łapy). Poza tym zachowuje się normalnie, jest wesoły, ma apetyt. Karmię go od kilku miesięcy karmą Hills r/d (nie miał nigdy znacznych problemów z nadwagą).
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 listopada 2011, 01:25

powinien kota zbadać lekarz . Powinno sie obejrzeć i jego oko i dokładnie przebadać neurologicznie.
tbadoo

05 kwietnia 2013, 14:27

Witam, ja mam podobny problem, choć myślę że nie ten sam. Moja mała kotka ma 8 miesięcy. Jeszcze nie była sterylizowana. Dzisiaj zauważyłem u niej wyraźnie mniejszą źrenicę lewego oka. Obie źrenice normalnie reagują na światło. Jedyne co że ona teraz ma okres marcowania właśnie. Poza tym to oko zawsze jej łzawiło. Czy jest powód do obaw? Co powinienem zrobić?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 kwietnia 2013, 21:43

do badania okulistyczno - neurologicznego.
ODPOWIEDZ
  • Informacje