WYDZIELINA W USZACH I TARCIE PYSIEM

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ewaku

28 marca 2012, 00:59

Witam. 4 dni temu zauważyłam w uszach obu moich kotów woskowinę brązową i wysyp małych brązowych kropeczek. Bardzo ciężko czyszczą się te brązowe kropeczki, koty drapią się, miejscami do krwi. I potrząsają głowami, swędzi je na pewno. Lub boli. Wyglądają na lekko rozgoraczkowane. Trą tez pysiami.

Są to koty domowe, nie wychodzące na zewnątrz... czy możliwy jest wobec tego świerzbowiec? Chciaż jeszcze trzy miesiące temu kociaki regularnie wychodziły na balkon, na którym sypiał "dziki" kot.

Moje koty bardzo cięzko zniosły przeprowadzke do nowego mieszkania, nie chciałabym ich stresować podróżą do weterynarza...Strasznie sapią, etc. Co powinnam zrobić? Już się zastanawiam nad wizytą domową...

pozdrawiam
ewa
Awatar użytkownika
Esme

30 marca 2012, 21:33

ewaku pisze: jeszcze trzy miesiące temu kociaki regularnie wychodziły na balkon, na którym sypiał "dziki" kot.
Tu może tkwić przyczyna, ale może to zdiagnozować tylko lekarz :|
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 kwietnia 2012, 15:24

pilnie do lekarza aby dokładnie obejrzał same uszy jak i przebadał wydzieline.
ewaku11

03 kwietnia 2012, 19:08

Jarek pisze:pilnie do lekarza aby dokładnie obejrzał same uszy jak i przebadał wydzieline.
Lekarz stwierdził, że wydzielina jest bezzapachowa i wygląda na DZIWNY brud. Zapalenia nie stwierdził. Przypisał advocate. Hmm, "dziwny brud". Wcześniej go nie miewały.
Hedwa

03 kwietnia 2012, 19:16

Ja po takiej diagnozie poszłabym do innego weta :? Zdrowe uszy powinny być czyste a przynajmniej tak mi się wydaje... tym bardziej, że sama piszesz, że wcześniej czegoś takiego nie było.
ewaku11

03 kwietnia 2012, 19:55

Próbowałam wyczyścić te brązowe kropki, nie schodzą. Podam kotom lek. Oby pomógł, poszłam do weterynarza, kt. w Trójmieście cieszy się megadobrą opinią, ale diagnoza pt. dziwny brud nie przemawia do mnie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje