Witam!
u mojego 16letniego kota jakiś czas temu pojawiła się krew w oku. Raczej wątpię żeby to był uraz natury mechanicznej, kot nie wychodzi z domu. Zabraliśmy go do lecznicy, Pani doktor nie stwierdziła żadnych problemów natury neurologicznej, oczko zostawiliśmy w spokoju, krew sama z niego zeszła. Zrobiliśmy badania krwi dwukrotnie, podwyższony mocznik, kreatynina, leukocyty (nie wiem czy ma to coś do rzeczy). Jednak ostatnio sytuacja z okiem powtórzyła się dwukrotnie: raz, w tym samym oku, wydaje mi się, że stało się to jak kot zaczął kasłać (cały dzień gonił po domu). Znowu krew sama z oka zeszła, i brak jakichkolwiek zmian w zachowaniu (kot po takim wylewie 2, 3dni ewidentnie więcej śpi i jest osowiały, potem całkiem wraca do siebie). Teraz znowu, tylko w drugim oku. To wszystko działo się na przestrzeni 2 miesięcy. Jaka może być przyczyna tych krwawień? Czy są niebezpieczne? Co należy zrobić aby im zapobiec?
Pozdrawiam!
Wylew krwi do oka
1. dokładnie zbadać wnętrze gałek ocznych
2. wykonać morfologię
3. wykonać badanie serca
4. ustalić przyczynę kaszlu bo on może prowadzić do krwawień w obrębie przedniej i tylnej komory oka.
2. wykonać morfologię
3. wykonać badanie serca
4. ustalić przyczynę kaszlu bo on może prowadzić do krwawień w obrębie przedniej i tylnej komory oka.
-
- Informacje
-