Moja 8 mies. kotka wymiotuje niestrawionym jedzeniem.
Zaczęło się to w czwartek rano (nie było mnie w domu ale osoba która przy tym była mi to przekazała)
Ok. 17:00 kot dostał to co zwykle mieszankę karmy z puszki (niestety tej taniej marketowej bo na inną mnie nie stać ale to ta sama co zwykle) oraz ugotowanego mięsa z kurczaka. Drugą porcję tego samego ok. 23:00. Kilka godzin później obudziło mnie wymiotowanie kotki. Była to chyba godz. 4-5 nad ranem (już piątek). Na wymioty składała się niestrawiony posiłek w takiej brązowej wodzie (możliwe że to od tej karmy z puszki bo w niej jest sos tego koloru), były tam też włoski sierści ale nie zbitej w kule tylko tak jakby zawiesina w tej brązowej wodzie. Nie byłam w stanie dokładnie to obejrzeć z powodu zapachu ale wydawało mi się że byłą tam chyba jeszcze kulka z włosów ale pewna nie jestem bo nie miałam sił w tym grzebać
Po tym niestrawionym pokarmie wymioty nie ustały i przez jakieś kilkanaście minut jeszcze wymiotowała ale już tylko tą "wodą" brązową w coraz to mniejszych ilościach po całym domu.
Spokój trwał jakieś 12 godzin do godz. 17:00 dnia dzisiejszego (czyli piątku). Akurat gdy szykowałam kotce jedzenie (to pierwsza z dwóch porcji dziennych, wcześniej nie daję bo mnie nie ma w domu) zaczęła wymiotować kilka razy z kilkunastu-sekundowymi przerwami tą samą brązową wodą w niewielkich ilościach.
Teraz zamierzam podać jej mniejszą porcję objętościowo ugotowanego ryżu i mięsa z kurczaka.
Czym spowodowane są te wymioty? Jak im zaradzić?
Kotka miała ju kilka razy coś takiego w swoim życiu, wygląda zawsze to tak samo i trwa do kilku dni, 2-3?
Wymioty niestrawionym jedzeniem i brązową wodą-?
Odpowiedź może być tylko jedna: idź z kotem do lekarza. Z układem pokarmowym kota nie ma zartów ( wiem, bo mam problemy żołądkowo-jelitowe mojej Myszki). Nie wolno ignorowac takich objawów. Brązowa woda...Czy to moze być krew? Wrzody zoładka/dwunastnicy? Im wcześniej udasz sie do lekarza tym lepiej.
Bardzo dobra strategia!77temida pisze:Teraz zamierzam podać jej mniejszą porcję objętościowo ugotowanego ryżu i mięsa z kurczaka.
pokaż kota lekarzowi. Jeśli sytuacja się powtarza nie ma co czekać na samowyleczenie. Zwierzę jest bardzo młode nie piszesz czy szczepione czy odrobaczane. Ale nie ma co czekać nie może tak sobie wymiotować falami.
-
- Informacje
-